Ljepota i relax 03. ožujka 2011.

Dopusti si luksuz PMS-a!

Pms2-Zk
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbama vizualizacije i i izradom vlastitog Mjesečevog kalendara promijenit ćeš odnos prema svom tijelu i menstrualnom ciklusu,smatra autorica knjige ''Crveni mjesec'' Miranda Gray. Donosimo ti i vježbu iz knjige koja pomaže kod neredovitog ciklusa, menstrualnih bolova ili simptoma PMS-a

Miranda Gray je spisateljica, ilustratorica i voditeljica radionica temeljenih na mitologiji, s posebnim naglaskom na ženskoj duhovnosti, kreativnosti i ozdravljenju. U svome se radu koristi konceptima božica kako bi pomogla ženama u razumijevanju kreativnog, seksualnog i duhovnog aspekta mjesečnog ciklusa.

Priručnik 'Crveni mjesec' koji je mnoge žene nadahnuo da prihvate i u pozitivnom svjetlu sagledaju jedinstvenost ženskog ciklusa nedavno se pojavio i na policama naših knjižara u izdanju Planetopije. Miranda će 4 i 5. ožujka gostovati u Makronovi gdje će predstaviti knjigu i održati jednodnevnu radionicu. Više o radionici pročitaj ovdje.

Kreativna predmenstrualna faza

'Crveni mjesec je rezultat osobne potrage u kojoj sam željela shvatiti zašto se toliko mijenjam tijekom mjeseca. Bila sam svjesna da svaki mjesec imam dva dobra tjedna u kojima sam vrlo pozitivna i imam puno energije i samopouzdanja, a nakon toga slijede dva loša tjedna kada sam jako emocionalno osjetljiva i u kojima mi manjka samopouzdanja i životne energije. Željela sam razumijeti sebe, svoje tijelo i živjeti s pozitivnim stavom prema svim iskustvima koje prolazim', objašnjava Miranda.

'Također, otkrila sam kako imam veliku inspiraciju za pisanje neposredno prije početka menstruacije i od tada se najviše trudim pisati upravo u toj predmenstrualnoj fazi'.

Priručnik sadrži i mnoge vježbe od praćenja i zapisivanja osjećaja i potreba koje se javljaju tijekom cijelog menstrualnog ciklusa do vježbi vizualizacija i meditacija.

'Prakticirajući vježbe iz knjige mijenjamo našu percepciju o sebi. Vježbe vizualizacije su moćni način da shvatiš koliko i kako se mijenjaš tijekom mjeseca i prihvatiš čudesne energije i mogućnosti koje leže u svakoj fazi menstrualnog ciklusa', kaže Miranda.

Stres i menstruacija

'Stres može imati velik utjecaj na ženski ciklus. Stres doprinosi bolnijoj menstruaciji, povećava simptome PMS-a, a u nekim slučajevima uzrokuje i izostanak menstruacije'.

'Kada um misli da je u opasnosti daje signal tijelu, pa tijelo reagira na određeni način, tako i uslijed stresnih situacija može doći do izostanka menstruacije'.

Tijekom menstruacije uživaj u kupci i šampanjcu

Miranda savjetuje da si tijekom trajanja menstruacije dopustiš da budeš umorna i više odmaraš.

'Napravi si toplu mirišljavu kupku s esencijalnim uljima, svijećama i laganom glazbom u pozadinu. Priušti si čašu finog šampanjca i stavi par kapi svog najdražeg parfema'.

Iskustva čitateljica

'Nakon prakticiranja vježbi iz knjige moje čitateljice i polaznice radionica složile su se kako im je knjiga dala dopuštenje da budu ono što stvarno jesu - cikličke žene.

Više nisu osjećale krivnju i grižnju savjesti ako su se tijekom ciklusa osjećale umorno, loše raspoložene ili emocionalno ranjivije, već su shvatile da tih dana u mjesecu treba usporiti i više se posvetiti sebi'.

Utjecaj mjesečevog kalendara

Autorica 'Crvenog mjeseca' daje upute kako napraviti vlastiti Mjesečev kalendar i pratiti usklađenost mjesečevih mijena sa četiri faze menstrualnog ciklusa: predovulacijskom fazom, ovulacijskom fazom, fazom prije menstruacije i menstruacijskom fazom.

Objašnjava kako su prije žene živjele u ritmu mjesečevih ciklusa, jer nisu bile toliko izložene umjetnim izvorima svjetla. Mjesečevi ciklus i ženski menstrualni ciklus usko su povezani, tako da žensko tijelo odražava Mjesečeve mijene, ali Mjesec može i utjecati na ženski ciklus.

'U modernom svijetu gdje smo svakodnevno izloženi umjetnim svjetlima, utjecaj Mjeseca na naše tijelo i um je bitno reduciran. Ipak, utjecaj Mjeseca i dalje postoji  pa tako ženski ciklusi često osciliraju prije i tijekom faze Punog i Mladog Mjeseca'.

Detaljne upute o izradi Mjesečevog kalendara pronaći ćeš u knjizi.

Vježba vizualizacije

Vježba svijest o utrobi će ti pomoći  kod neredovitog ciklusa, menstrualnih bolova ili predmenstrualne napetosti.

Smjesti se u udoban položaj u tihom, mirnom prostoru. Možda već imaš iskustva s vizualizacijama, no ako i nije tako, sjedni uspravno, ruku sklopljenih u krilu ili meko položenih na bedra, glave malo pognute naprijed, ili legni na pod s malo raširenim rukama i nogama, glave položene na meku podlogu. (U ležećem položaju prijeti opasnost da zaspeš).

Započni tako da sklopiš oči i opustiš tijelo. Kod izdaha zamisli kako sva napetost i brige svakodnevnog života napuštaju tvoje tijelo ponirući u zemlju ispod tebe. Budi svjesna tla ispod sebe i pritiska svog tijela na njega. Dopusti svijesti da putuje naviše kroz tijelo - potvrdi prisutnost stopalima i nogama; prstima, dlanovima, rukama: trbuhu i grudima; kralježnici, ramenima; licu, glavi; i ritmu svojeg disanja. Naposljetku postani svjesna cijelog svojeg tijela.

Tada svijest spusti u svoju zdjelicu, usmjerivši pažnju na organe. Umom vizualiziraj maternicu s jajovodima s obje strane i jajnicima na njihovim krajevima. Osvijesti najprije jedan jajnik, a zatim drugi. Možda će ti se dogoditi da osjetiš težinu ili pojačanu toplinu u donjem dijelu trbuhu. Sada vizualiziraj svoju maternicu kako se polako povećava, sve dok ne obuhvati cijelo tvoje tijelo.

Osjeti kako se jajnici pružaju iz tvojih ramena i vizualiziraj svoje raširene ruke s grozdovima jajašaca u svakoj šaci - poput grana krcatih plodovima. Dopusti stvaralačkoj energiji svoje utrobe da se podine u tebi, da kroz tvoje ruke dođe do prstiju i izazove trnce u njima. Osjeti da si jedno s predodžbom svoje utrobe.

Postupno spusti ruke i polako dopusti viziji utrobe da se smanji na normalnu veličinu. U umu potvrdi njezinu prisustvo i zatim polako osvijesti cijelo tijelo. Na kraju otvori oči i duboko udahni.

Više o knjizi pročitaj u našoj čitaonici...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.