Ljepota i relax Wellness 21. prosinca 2017.

Danas je 'čarobna noć': Želje koje zamisliš mogle bi ti se ispuniti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema drevnoj legendi, ono što zaželiš u noći zimskog solsticija s 21. na 22.12. bit će ispunjeno. Vjeruje se da je zimski solsticij dan kada se Sunce ponovo rađa. Ovaj su dan naši preci koristili za izvođenje raznih obreda i rituala, jer on obilježava rođenje novog života.

Za vrijeme zimskog solsticija, Sunce će doseći najnižu toku na nebu i dati nam najmanje svjetla u godini. Vjeruje se da ovaj dan ima snažno duhovno značenje i posebnu energiju nakon koje više ništa neće biti isto, što je idealno za nove početke

Možda te zanima... Top 5 razloga zašto početak godine može biti i tvoj novi početak Ljepota i relax

Sve je počelo sa starim Rimljanima

Kelti su proslavljali smrt starog Sunca i rođenje novoga u ovo vrijeme godine, a za njih je to bilo magično doba tijekom kojeg božanstvo Sunca putuje kroz podzemni svijet i spoznaje tajne života i smrti te iz podzemlja dovodi duše koje će se reinkarnirati.

Čak su i stari Rimljani imali blagdan Nepobjedivog Sunca kojeg su kršćani tijekom 4. stoljeća pretvorili u Božić

Iako mnoge religije vezuju svoje velike blagdane uz zimski solsticij, 25. prosinca kao blagdan je definirao rimski car Aurelijan 274. godine. On je izmislio novoga boga Sunca i nazvao ga Sol Invictus – Nepobjedivo Sunce, a upravo je 25. prosinca određen kao datum njegova ponovnog rođenja. 

Slični su se blagdani slavili diljem svijeta, a sve na istu tematiku ponovnog rođenja pa tako i u drevnom Egiptu gdje je bog Oziris bivao pokapan i ponovno oživljavan na 21. prosinca, u drevnoj Grčkoj gdje je slična priča pratila boga Dioniza te u Kini i istočnoj Aziji gdje je jedan od najvažnijih blagdana, Dongzhi, vezan uz zimski solsticij. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iskoristi Sunčevu energiju

Preporučuje se da se u ovo vrijeme okreneš samoj sebi, meditacijom, mislima, željama, svime što si htjela promijeniti ili poboljšati jer je početak najbitniji dio procesa životne promjene.

Postoje čak i razni rituali naših predaka koji su se nastavili kroz povijest, poput ukrašavanja doma zimzelenim biljem, paljenje vatre kao način na koji ćemo 'spaliti' sve što ne želimo ponijeti u sljedeću godinu (ako želiš, možeš napisati neke misli na papir i baciti ih u vatru), usredotočenosti na davanje, te zahvaljivanju svim četirima elementima (zemlji, zraku, vodi i vatri), i svim nevidljivim životnim silama

Ovaj novi životni ciklus započni pozitivnim mislima, željama, s više ljubavi i suosjećanja i zahvalnosti. 

Zato zaželi 21. nešto lijepo za sebe i druge, napuni tijelo novom, svježom energijom

Novi početak ili katastrofa?

Britanski astrolozi su ipak drugačijih predviđanja; oni kažu kako će nam i najkraći zimski dan biti pravi pakao zahvaljujući kozmičkom incidentu koji se posljednji put dogodio prije 350 godina.

Prema tvrdnjama astrologa ovogodišnji suncostaj će se razlikovati od prethodnih jer po prvi put nakon 1664. godine Sunce ulazi u kuću Jarca samo par sati nakon što i Saturn napravi istu promjenu. Ovo dovodi do poravnanja Sunca i Saturna koje donosi jako negativne posljedice.

"Na individualnom planu ovakva promjena i paralela može biti dobra, ali na makro planu nikako", objasnio je poznati britanski astrolog Neil Spencer za Daily Mail

On kaže kako će sve što radimo 21. prosinca izgledati teže nego inače te nikako ne preporučuje pokretanje novih poslova i projekata. To je dan kada ćeš se osjećati ograničeno i prisiljeno na neke stvari, ali ne dozvoli da takav osjećaj utječe na tvoje obaveze i fokusiranje na pozitivnu energiju.

To potvrđuje i naša astrologinja Vesna Narat: "Konjunkcija Sunca i Saturna u Jarcu koja će se dogoditi, na osobnom planu može pojačati osjećaj nezadovoljstva, sukob s autoritetima i svim starijim muškim osobama, pojačati depresiju kod već depresivnih ljudi, ali to je ujedno prilika da se na taj dan riješe neke ključne životne stvari jer Saturn predstavlja karmu, a Sunce život."

Možda te zanima... 4 najvažnija razmišljanja pozitivnih ljudi Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.