Ljepota i relax Zdrava koža 19. listopada 2018.

Cjepivo protiv akni: Je li im konačno odzvonilo?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira radi li se o tinejdžerima ili odraslim osobama, akne i jednima i drugima mogu pokvariti kvalitetu življenja, no ako je suditi po rezultatima istraživanja znanstvenika sa sveučilišta u Kaliforniji tomu bi uskoro mogao doći kraj.

Znanstvenici kažu da im cilj nije bio stvoriti cjepivo koje će djelovati na bakteriju Cutibacterium acnes, jer ona nije uvijek štetna, već stvoriti antitijela za toksični protein koji uzrokuje akne

Eksperimentima provedenim na laboratorijskim miševima ustanovili su da je, uz pomoć specifičnih antitijela moguće smanjiti prisutnost CAMP-a, toksičnog proteina koji potiče upalne procese povezane s pojavom akni, prenosi britanski 'Independent'.

Kažu da im cilj nije bio stvoriti cjepivo koje će djelovati na spomenutu bakteriju, jer ona nije uvijek štetna, već stvoriti antitijela za toksični protein što ga bakterija luči na koži, a najčešće rezultira razvojem akni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Trenutačno u liječenju teških slučajeva upaljenih akni dermatolozi koriste tretmane koji reguliraju prisutnost nekih hormona, no oni mogu imati negativne nuspojave, a za neke su pacijente gotovo u potpunosti neučinkoviti", rekao je voditelj istraživanja Chun-Ming Huang, dodavši da se akne javljaju kod 85 posto adolescenata i kod više od 40 milijuna odraslih osoba u Sjedinjenim Državama.

Kremau Možda te zanima... Koji prirodni sastojci uklanjaju akne? Ljepota i relax Kokos_7450X300_1 Možda te zanima... Namirnice koje tjeraju akne s lica Hrana

Objasnio je da će se tretman primjenjivati kao imunoterapija te će se njime akne nastojati izliječiti unutar organizma umjesto antibioticima, hormonskim tretmanima ili prilično agresivnim tabletama lijeka Roaccutanea.

"Idući je korak provesti klinička ispitivanja na ljudima i potvrditi da cjepivo nema nuspojava", dodao je voditelj istraživanja Huang.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.