Ljepota i relax 13. srpnja 2016.

Budistički učitelj pojašnjava kako obuzdati "majmuna u glavi"

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pravu istinu o meditaciji otkrivaju zapravo tisuće znanstvenih radova o ovoj ugodnoj i jednostavnoj mentalnoj tehnici, koja zahtijeva samo 20 ili 30 minuta dnevno, a rezultira izvanrednim psihičkim i fizičkim učincima.

Poznatim istraživanjima dokazano je da meditacija pruža prije svega trenutke vrlo kvalitetnog odmora (jedan sat meditacije zamjenjuje četiri sata sna), dokazan je i njezin izvanredni učinak na planu prevencije i redukcije stresa te nesanice, a sportaši je koriste jer 3-4 puta brže nego običan odmor ili spavanje uklanja iz mišića mliječnu kiselinu nagomilanu forsiranim treningom. 

Osim opuštanja, meditacija ima mnoge druge blagodati

Ipak, meditacija nije samo umirivanje tijela i uma, nego puno, puno više! Dok meditiramo, moramo pravilno disati, što donosi brojne blagodati, među kojima je i ona najveća – djelovanje na autonomni živčani sustav – sustav koji u pravilu nije pod utjecajem naše volje. No u zadnje vrijeme znanstvena istraživanja potvrdila su da to ne mora biti tako; da svojom voljom, mislima i koncentracijom – a posebno mirnim disanjem u meditaciji – možemo djelovati na određene komponente autonomnog živčanog sustava, primjerice, na usporavanje otkucaja srca, te na poboljšanje krvotoka organa trbušne šupljine zbog podizanja i spuštanja dijafragme. Također, meditacija djeluje na normalizaciju krvnog tlaka, endokrinih žlijezda, lučenja znoja, te na poticanje i normalizaciju probave.

Budistički učitelj u sljedećem videu tvrdi kako možemo meditirati bilo gdje te otkriva kako meditirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.