Ljepota i relax Wellness 28. lipnja 2018.

Aktivno čitanje: Savjeti uz koje ćeš zapamtiti pročitano

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svima nam se barem jednom dogodilo, nekima možda stalno, da su na knap s vremenom, a knjiga se mora pročitati i zapamtiti.

Možda je lektira ta koja se treba do sutra pročitati, knjiga za ispit ili neka jako interesantna knjiga koju bi rado pročitala, ali vremena nema. Potpuno je obeshrabrujuće kada živčano listaš stranicu po stranicu, grčevito se boreći da ostane sve štivo u glavi, a misli lutaju kako nećeš stići.

Postoji način na koji možeš pročitati cijelu knjigu u jednom danu, a da pri tom sadržaj ostane u glavi. Baci pogled na ove savjete, tako da lakše možeš apsorbirati nove informacije.

Veće su šanse da ćeš se sjećati informacija, ako napišeš popis pitanja prije nego što počneš čitati. Tako ćeš usput moći i odgovarati na ista pitanja dok nailaziš na odgovore. Dakle, kada završiš knjigu, pitanja i odgovori će ti uvijek biti pri ruci.

Prekini s čitanjem na neko vrijeme i radi ono u čemu uživaš

Možda znaš, a možda i ne, da kada se usredotočiš na jedan zadatak dulje vrijeme, osjetit ćeš nešto što možemo nazvati osiromašena mentalna energija i volja. Zato, dopusti sebi odmor, inače će se motivacija smanjiti, a vjerojatnost da se knjiga dovrši u jednom danu će oslabiti. Pokušaj raditi nekoliko različitih stvari koje voliš, a da motivacije za kasnije ostane.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Namjesti alarm koji će se oglasiti za 20 minuta i skoncentriraj se samo na čitanje, a kada se alarm oglasi, uzmi pauzu i čini nešto što će ti dati dovoljno energije na 5-10 minuta. Možeš ići u šetnju, slušati glazbu i plesati, vježbati…dakle, učini bilo što što ti odgovara, no to mora biti nešto što će ti dati energiju i osvježenje za daljnje aktivno čitanje.

Možda te zanima... Čitanje knjiga izaziva mjerljive promjene u mozgu Ljepota i relax Čitanje_Knjiga Možda te zanima... Jesmo li stvarno ono što čitamo i koliko je čitanje važno? Ljepota i relax

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Vodi bilješke za kasnije prisjećanje

Bitno je da si aktivna i za vrijeme pauze i za vrijeme čitanja, jer i tako ostaješ fokusirana na sadržaj. Dakle, ako ti se ne da pisati pitanja, zapiši natuknice koje ti se sviđaju u knjizi ili ih samo podcrtaj ili označi onim ljepljivim papirićima podsjetnicima. To mogu biti riječi koje nisi čula prije, motivi glavnih uloga, nešto što si pročitala, a učinilo ti se emocionalno ugodno

To će ti pomoći da se kasnije što lakše vratiš na pročitano i tako se sjetiš važnih dijelova iz knjige. Ako znaš da ćeš morati s nekim razgovarati o knjizi ili napisati esej, sada ćeš imati sve potrebne informacije i tako ćeš si olakšati.

Ako su neke točke knjige nepoznanica, tijekom pauze pronađi definicije riječi i značenja koja su ti nerazumljiva.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pronađi savršeno mjesto za čitanje

Ako želiš završiti knjigu u jednom danu, trebala bi pronaći mjesto koje će te usredotočiti samo na čitanje. Sigurno postoji neka prostorija u tvom domu u kojoj te neće nitko ometati primjerice spavaća soba. To može biti i u prirodi na suncu, bitno da je to miran i ugodan prostor.  Ostavi mobitel u drugoj sobi, ako je potrebno, stavi malo vate ili čepiće za uši, kako ne bi čula zvukove koji te mogu ometati ili prošetaj do knjižnice u kojoj znaš da neće biti puno ljudi. Bitno je da si sama i neometana.

Čitanje kratkih priča pomaže kod donošenja teških odluka

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.