Ljepota i relax 25. studenoga 2016.

Čitanje knjiga izaziva mjerljive promjene u mozgu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čitanje romana može izazvati stvarne i mjerljive promjene u mozgu koje mogu potrajati i do pet dana poslije čitanja, objavili su američki znanstvenici.

Istraživanje stručnjaka s američkog sveučilišta Emory pokazalo je da čitanje knjiga može osnažiti veze između moždanih stanica i trajne neurološke promjene, slično kao mišićno pamćenje. Promjene su uočene u lijevom temporalnom korteksu, dijelu mozga odgovornom za jezik, kao i u glavnoj osjetljivoj zoni mozga.

Neuroni te zone povezani su s poticanjem svjesti da misli kako radi nešto što zapravo ne radi, fenomen poznat kao simulirana spoznaja. Na primjer, samo zamišljanje da trčimo može aktivirati neurone povezane s trčanjem.

“Neurološke promjene koje smo otkrili, povezane s tjelesnim osjećajem i sustavom pokreta, ukazuju na to da se čitanje romana može prenositi u tijelo protagonista”, rekao je profesor neurologije Gregory Berns, glavni autore studije.

Otprije smo znali da nas dobra priča može, u prenesenom značenju, uvesti u kožu nekog lika, a sada znamo da se nešto  događa i nešto na biološkom planu”, istaknuo je Berns.

Jesmo li stvarno ono što čitamo i koliko je čitanje važno?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.