Ljepota i relax 02. lipnja 2016.

Jesmo li stvarno ono što čitamo i koliko je čitanje važno?

Čitanje_Knjiga
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Osim što nam čitanje dobre knjige služi kao zabava i bijeg od svakodnevnih stresnih situacija, knjige često ostavljaju snažan utisak na našu psihu, smatraju psiholozi. Uz njih se smijemo, plačemo, otkrivamo nove perspektive, a nerijetko čujemo od ljudi i da im je neka knjiga ”promijenila život”. Ne samo što nam pružaju pregršt novih informacija i gledišta već čitanje knjiga može promijeniti naše ponašanje

Na nekoliko američkih sveučilišta nedavno je provedeno istraživanje koje je pokazalo da pri identifikaciji s likovima iz literature usvajamo njihove emocije, stavove i ponašanje, redefiniramo percepciju stvarnosti i postajemo sličniji njima, a sve se to događa na nesvjesnom planu. "Mi smo ono što čitamo“, navode autori istraživanja. Čitajući o različitim ljudima, širimo vidike i skloniji smo razumjeti različitost koja nas okružuje u stvarnom životu, otkriva spomenuto istraživanje. Knjige mijenjaju našu psihu na svakodnevnoj razini.

Čitanjem možemo unaprijediti psihički život

Istraživanja su pokazala da čitanje smanjuje stres i pojačava osjećaj smirenosti i kontrole. ”Za razliku od svakodnevnog života, koji se sastoji od takozvanog multitaskinga, čitanje zahtijeva fokusiranje kompletne pažnje na priču koju pratimo, zbog čega stručnjaci preporučuju petnaestak minuta čitanja svakog dana prije odlaska na posao, što će nam osigurati bolju koncentraciju na radnome mjestu”, ističe psihologinja.

Čitanje poboljšava pamćenje i djeluje kao prevencija Alzheimerove bolesti i demencije. Također, razvija kreativnost i imaginaciju, analitičko i kritičko mišljenje, proširuje naš vokabular i unaprjeđuje vještine pisanja. Zbog toga ne iznenađuju činjenice koje ukazuju na jasnu povezanost redovnog čitanja, uspjeha u karijeri i zadovoljstva životom. Kažu da je čitanje za mozak ono što je teretana za tijelo. Čitanje je najjeftinija i najjednostavnija stvar kojom svaki dan možemo pomalo unaprijediti svoje psihičko stanje, kažu stručnjaci, a mi se u potpunosti slažemo s njima.

Zaviri u našu čitaonicu i pronađi knjigu za sebe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.