Ljepota i relax 02. prosinca 2018.

'7 stvari koje su se dogodile kada sam se počela buditi u 4 sata ujutro'

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno je The Wall Sl Street Journal pisao o tome kako je buđenje u 4 ujutro najproduktivnije te uz to podijelio iskustva osoba različitih zanimanja koje ustaju u 4 sata ujutro. Novinarka Organic Lifea Allison Young odlučila je tjedan dana buditi se u to vrijeme te je podijelila svoje iskustvo čiji sažetak donosimo u nastavku.

'Promjena vremena buđenja nije bila jednostavna'

Allison navodi kako je imala problem buditi se toliko rano i ustati iz kreveta. Kako nije bila navikla ustajati prije zore, prespavala bi budilicu i to nekoliko puta. Njen prvi pokušaj buđenja u četiri sata ujutro je bio promašaj jer je uspjela ugasiti alarm, ali i odgode alarma te je nastavila spavati. Sljedećeg jutra postavila je tri alarma u razmaku od dvije minute. No, ni to nije bilo dovoljno jer tvrdi da je biološki sat u njenoj glavi govorio kako nije vrijeme za buđenje. Nakon tri pokušaja i isto toliko neuspjeha, odlučila je skinuti mobilnu aplikaciju koja je zapravo radio alarm te se tako četvrto jutro uspjela probuditi u četiri ujutro. 

Za one kojima ni budilica nije dovoljna: tepih koji je ujedno alarm

'Zapravo je dobar osjećaj probuditi se rano'

Allison je inače znala odspavati do 7 sati i navodi da joj je bilo sasvim normalno da je imala osjećaj da tijekom dana neće stići sve što je zamislila. No, kaže kako se u većini slučajeva budila u 6 sati i čim je pogledala popis obaveza, već tada bi pomislila kako će se u ostatku dana morati boriti s vremenom kako bi sve uspjela odraditi. Buđenje u četiri ujutro smata pozitivnim i navodi kako se taj dobar osjećaj prenio na cijeli dan jer je smatrala da ima dovoljno vremena da odradi sve i dio dana posveti sebi. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

'Na kraju se ispostavilo da je 4:00 stvarno čarobno vrijeme'

Allison kaže kako se zadnji puta budila tako rano kada je morala biti na nekon rano jutarnjem letu, ali da se isto tako sjeća kako je bila previše pospana i zabrinuta da nije ni uspjela primjetiti druge ljude oko sebe i ljepotu svitanja. Sada misli da je to sve bila propuštena prilika jer su ranojutarnji sati stvarno prekrasni jer daju mogućnost uživanja u različitim ritualima. Tako je Allison jedan dan pijuckala kavu na terasi ili drugi dan ispred svog računala. Buđenje prije izlaska sunca ona poistovjećuje s kamenom na skrivenom vodopadu ili s pronalaženjem neočekivanih novčanih zaliha. Kaže da iako je u to vrijeme još uvijek mrkli mrak, osjećaj je poseban je je tišina nevjerojatna, a čak se i zrak čini svježijim te mirnijim. Nema prevelikog pritiska jer još neko vrijeme ne počinje raditi, nigdje još mora biti i zato ništa nema osjećaj hitnosti. Alison kaže kako joj je buđenje u 4 sata donijelo samo bonus vrijeme koje omogućuje bolju svakodnevnu perspektivu.

Otkriveno je zašto neki ne mogu zamisliti dan bez kave

'Zahvalna sam na samoći u kojoj mogu uživati rano ujutro'

Allison za sebe tvrdi kako je introvert, odnosno voli posvetiti vrijeme sebi i svojim mislila. Budući da je ima djecu, prva stvar ujutro nije čak ni bila kava nego djeca. Njena uobičajena jutra su podrazumijevala pripremu doručka za djecu, odijevanje, pranje zubi i slične aktivnosti, a nekon toga su se poslovi samo nizali sami od sebe. Stoga je nakon buđenja u 4 ujutro otkrila kako je jutarnja samoća njeno tajno oružje. Budeći se ranije imala je zajamčeno mirno vrijeme, u kojem su njena djeca još uvijek bila u krevetu, a ona bi pila svoju kavu, odgovorala na e-mailove i imala preostalo ostalo vrijeme za sebe. Time je napunila energiju za ostatak dana i u miru se pripremila za sve izazove koji su je čekali. 

Kava_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

'Mogu učiniti puno više ako se budim prije svih ostalih'

Kako Allison navodi, između e-mailova, Twittera, Facebooka, telefonskih poziva i uredskog posla, stalno su postojale stvari koje su je ometale u poslu i stoga je produktivnost često padala. Najbolji dio buđenje rano je da različite smetnje i dodatni poslovi ne predstavljaju veliki problem jer ostaje dovoljno vremena za sve. Allison kaže da ponekad kad bi pogledala na sat i uočila da je 5:30 već bi imala predodžbu da je odradila posao za cijeli dan. Nije ni čudo što predsjednici velikih kompanija bude rano. Allison kao primjer navodi Michelle Gass kao čelnu osobu Starbucksa koja svoj alarm postavlja u 4:30, Tima Cooka, direktora Applea, koji ustaje u 3:45 te Marka Wahlberga koji se budi svaki dan u 4:10.

Podigni energiju i budi što produktivnija na poslu uz naše savjete

'Možda nisam napisala roman, ali sam svakako kreativnija'

Irska romanopiskinja i dramatičarka Edna O'Brien pisala je u ranu zoru "jer je podsvijet tada otvorenija i inspiracija dolazi puno brže". Mnogi pisci, ali i slikari i skladatelji su koristili jutarnje svitanje za kreativno stvaranje. Allison pak kaže kako nju rano jutro nije magično pretvorilo u romanopisca, ali je svoju listu obaveza riješavala puno brže i kreativnije odrađivala svoje zadatke tijekom dana. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

'Buđenje u rano jutro me sprječava u prejedanju'

Ona sama priznaje kako se većina njenih grijeha događa noću. Kaže kako bi prejedanje u kasne noće sate bila gotovo uobičajna pojava, pa čak i odlazak u kupnju slatkiša. Budeći se ranije, Allison je promijenila i svoju rutinu odlaska na spavanje, pa umjesto jedenja bira knjigu prije spavanja. Za spavanje se sprema već od 21 sat. Za kraj, Allison je navela: 'Shvatila sam kako rane ptice uspijevaju uloviti još koji par krila'. 

Kako najlakše saznati koliko sna je potrebno?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.