Ljepota i relax 14. studenoga 2014.

3 prednosti jutarnjeg tuširanja

Tus2_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svi smo čuli priče o blistavim idejama koje izviru pod tušem. Ali, što uzrokuje osobito nadahnuće u tih nekoliko minuta pod toplim mlazom? Po neuroznanstvenici Alice Flaherty, za nalet kreativnosti zaslužan je dopamin - prirodan spoj koji nastaje u mozgu u trenutku dok si ugađamo

Nasapunaj se i opusti - tako ćeš najbolje započeti dan 

Toplo tuširanje objedinjuje čišćenje, opuštanje i bezbrižnost. To je savršen recept za poticanje lučenja dopamina u limbičkom sustavu, primitivnom dijelu mozga, u kojemu stanuju emocije i podsvijest.

Priljev dopamina ujutro, dok um još nije opterećen dnevnom bukom i vrevom, povećava učinkovitost moždanih vijuga. Upoznaj tri jednostavna načina na koje možeš izvući maksimum iz jutarnjeg tuširanja:

1. Uvedi jutarnji ritual vode

U svakoj kulturi u svim povijesnim razdobljima ljudi su smišljali rituale kako bi si olakšali nošenje s ključnim životnim izazovima i obogatili iskustvo naizgled običnih i rutinskih zadataka.

Započni svaki dan s ritualom tuširanja kako bi ojačala vlastitu koncentraciju i osjetila da radiš nešto dobro za sebe. Vidjet ćeš da će se osjećaj emocionalne ispunjenosti koji te obuzeo preliti u nastavku dana na razna polja tvog života.

2. Osjeti snagu vode

Voda je element iz kojeg je potekao život i bez kojeg život ne može postojati. Možda je to razlog zašto ona ima tako blagotvoran utjecaj na naša osjetila. Sve više istraživača tvrdi da voda u doticaju s našim tijelom dovodi do snažnih hormonalnih i kemijskih reakcija koje potiču psihofizičko blagostanje i dobro zdravlje.

Kad idući put zakoračiš u kadu ili pod tuš, zatvori oči, utišaj um i doživi prekrasan osjećaj vode. Puštanjem da te voda miluje ulit ćeš obilje kreativnih mogućnosti u dan koji bi bez toga možda bio monoton i isprazan.

3. Počasti tijelo ugodom

U nekoliko minuta potrebnih da pročitaš ovaj članak, tvoje će tijelo obaviti milijune zadataka sa zapanjujućom preciznošću: stvarat će, povezivati i servisirati stanice tkiva, bez tvog izravnog ili svjesnog utjecaja. Počasti svoje tijelo s pozornom primjenom higijenskih proizvoda. Odaberi kvalitetne kupke, losione i ulja koji će pomoći da se osjetiš maženo i oživiš svoja osjetila.

Pročitaj kojih sedam sastojaka u gelu za tuširanje trebaš izbjegavati.

Umjesto da ih neoprezno i rastreseno rasipaš, nanesi sapun, šampon i hidratantnu kremu na kožu s punom pažnjom i sa zahvalnošću za nevjerojatna dostignuća koja tvoje tijelo ostvaruje. Svjesnim jutarnjim tuširanjem podići ćeš si raspoloženje i uvećati umne sposobnosti. Obraćanjem pažnje na sitne zadatke kao što su sapunanje i hidratiziranje, probudit ćeš kreativni potencijal. Sjajne zamisli nizat će se jedna za drugom!

Doznaj kakve su prednosti hladnog tuširanja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.