Kolumne 2621 prikaza 08. studenoga 2018.

Zobena kaša za jesenska jutra i dugotrajan osjećaj sitosti

Foto: Gracia Petek

Cijeli život sam bila osoba koja ne voli praviti i jesti doručak. Osim kad sam bila u nekom hotelu ili na putovanju. Jednog dana sam ipak odlučila da ću početi praviti smoothieje za doručak jer su gotovi za tren oka, a i stvarno mi je bilo dosta jesti sumnjive pekarske proizvode tek kad pošteno ogladnim.

Tad sam shvatila koliko je doručak bitan i koliko je on potreban mom tijelu. Polako korak po korak postala sam osoba kojoj je doručak najvažniji obrok u danu.

Zašto je dobar doručak toliko važan?

Doručkom tijelo pripremaš za dan pred tobom. A što unosiš u sebe to i postaješ. Unosom kvalitetnog doručka pokrećeš i pališ cijeli metabolički sistem svog organizma. Hranom pokrećeš probavni sustav, lučenje hormona, termogenezu i još niz lančano povezanih reakcija. Odabirom određenih začina, sastojaka te načina pripreme organizam možeš ohladiti ili zagrijati već prema potrebama i godišnjim dobima.

Ako mi ne vjeruješ najbolje je da isprobaš na sebi. Prisili se, da nekad je i to potrebno, pojedi kvalitetan doručak nekoliko dana uzastopno. I vidjet ćeš koliko će to tvojem tijelu odgovarati, vidjet ćeš razliku u svom raspoloženju, energiji, probavi. Iskreno da mi je netko rekao prije 15 godina da ću sad obožavati kaše, griz, granole i smoothieje za doručak ne bih mu vjerovala, čak bi i mislila da je poludio.

Zobena kaša bila ona kuhana svega par minuta ili ostavljena preko noći u frižideru je svakako jedan od mojih favorita za doručak. Pogotovo onih dana kad znam da me čeka mnogo posla jer zobena kaša zasiti i ne dovodi do nagle promijene razine šećera u krvi što je izrazito bitno za dugotrajniji osjećaj sitosti. O dobrobiti zobi i zobene kaše već sam pisala, možeš pročitati zašto je zob kraljica zdrave prehrane.

Možda te zanima... Zdrava verzija tradicionalne kaše: Super griz od zobi Kolumne Možda te zanima... Zdrava pita od jabuke i kruške Kolumne

Ako sam te uvjerila da napraviš doručak evo i recepta za finu jesensku kašu.

Sastojci:

  • 1 i 1/2 šalica finih zobenih pahuljica (može i GF)
  • 2 žlice bademovog brašna
  • 1 žlica chia sjemenki
  • 1 i 1/2 do 2 šalice bademovog ili nekog drugog biljnog mlijeka
  • 1 ribana mrkva
  • 1 jabuka
  • agava sirup (ili neko drugo sladilo po želji)
  • cejlonski cimet
  • muškatni oraščić
  • bourbon vanilija
  • *ukrasi po želji: orasi, bademi, bademov maslac/kikiriki maslac, voće.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema:

  • Oguli jabuku i nareži ju na kockice.
  • Oguli i naribaj mrkvu.
  • Stavi jabuku u malu zdjelu dodaj joj 1-2 žlice vode te 1-2 žlice sladila po želji.
  • Kuhaj dok voda ne ispari, a jabuka omekša.
  • Za kraj jabuku začini prstohvatom cimeta.
  • U drugu zdjelu za kuhanje dodaj zobene pahuljice, bademovo brašno, chia sjemenke, mlijeko, naribanu mrkvu i kuhaj 5-10 minuta.
  • Kaši dodaj 2-3 žlice sladila po želji, prstohvat muškatnog oraščića, pola žličice cimeta i vanilije.
  • Posluži u zdjelici i ukrasi po želji.

Dobar tek!

Čitatelji će i ove godine svojim glasovima odlučivati o tome tko će sve ponijeti titulu Gastro zvijezde. Zato skokni na stranicu Gastro zvijezde i glasujte za svoje favorite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.