Cijeli život sam bila osoba koja ne voli praviti i jesti doručak. Osim kad sam bila u nekom hotelu ili na putovanju. Jednog dana sam ipak odlučila da ću početi praviti smoothieje za doručak jer su gotovi za tren oka, a i stvarno mi je bilo dosta jesti sumnjive pekarske proizvode tek kad pošteno ogladnim.
Tad sam shvatila koliko je doručak bitan i koliko je on potreban mom tijelu. Polako korak po korak postala sam osoba kojoj je doručak najvažniji obrok u danu.
Zašto je dobar doručak toliko važan?
Doručkom tijelo pripremaš za dan pred tobom. A što unosiš u sebe to i postaješ. Unosom kvalitetnog doručka pokrećeš i pališ cijeli metabolički sistem svog organizma. Hranom pokrećeš probavni sustav, lučenje hormona, termogenezu i još niz lančano povezanih reakcija. Odabirom određenih začina, sastojaka te načina pripreme organizam možeš ohladiti ili zagrijati već prema potrebama i godišnjim dobima.
Ako mi ne vjeruješ najbolje je da isprobaš na sebi. Prisili se, da nekad je i to potrebno, pojedi kvalitetan doručak nekoliko dana uzastopno. I vidjet ćeš koliko će to tvojem tijelu odgovarati, vidjet ćeš razliku u svom raspoloženju, energiji, probavi. Iskreno da mi je netko rekao prije 15 godina da ću sad obožavati kaše, griz, granole i smoothieje za doručak ne bih mu vjerovala, čak bi i mislila da je poludio.
Zobena kaša bila ona kuhana svega par minuta ili ostavljena preko noći u frižideru je svakako jedan od mojih favorita za doručak. Pogotovo onih dana kad znam da me čeka mnogo posla jer zobena kaša zasiti i ne dovodi do nagle promijene razine šećera u krvi što je izrazito bitno za dugotrajniji osjećaj sitosti. O dobrobiti zobi i zobene kaše već sam pisala, možeš pročitati zašto je zob kraljica zdrave prehrane.
Ako sam te uvjerila da napraviš doručak evo i recepta za finu jesensku kašu.
Sastojci:
- 1 i 1/2 šalica finih zobenih pahuljica (može i GF)
- 2 žlice bademovog brašna
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 i 1/2 do 2 šalice bademovog ili nekog drugog biljnog mlijeka
- 1 ribana mrkva
- 1 jabuka
- agava sirup (ili neko drugo sladilo po želji)
- cejlonski cimet
- muškatni oraščić
- bourbon vanilija
- *ukrasi po želji: orasi, bademi, bademov maslac/kikiriki maslac, voće.
Priprema:
- Oguli jabuku i nareži ju na kockice.
- Oguli i naribaj mrkvu.
- Stavi jabuku u malu zdjelu dodaj joj 1-2 žlice vode te 1-2 žlice sladila po želji.
- Kuhaj dok voda ne ispari, a jabuka omekša.
- Za kraj jabuku začini prstohvatom cimeta.
- U drugu zdjelu za kuhanje dodaj zobene pahuljice, bademovo brašno, chia sjemenke, mlijeko, naribanu mrkvu i kuhaj 5-10 minuta.
- Kaši dodaj 2-3 žlice sladila po želji, prstohvat muškatnog oraščića, pola žličice cimeta i vanilije.
- Posluži u zdjelici i ukrasi po želji.
Dobar tek!