Kolumne 29. svibnja 2019.

Zašto je Arnold Schwarzenegger postao moj životni uzor?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko od nas tijekom života izabere jednu ili više osoba na koje bi se htio ugledati, za koje želi da mu budu uzor u životu. Siguran sam da će vas iznenaditi odabir osobe - bivši Mr Olympia i Mr Universe, Conan, Terminator, ubojica Predatora i guverner Kalifornije, Arnold Schwarzenegger još je davne 2006. godine postao moj politički uzor.

Svoju uspješnu bodybuilding i glumačku karijeru zamijenio je 2003. godine političkom karijerom na mjestu guvernera Kalifornije kao drugi čovjek koji nije rođeni Amerikanac na toj poziciji od 1862. godine. Iako se deklarirao kao umjereni Republikanac, po vlastitim riječima odredio se kao fiskalni konzervativac i socijalni liberal. S obzirom na glavninu njegovih stavova u zaštiti ljudskih prava i zaštiti okoliša, danas bi ga u Europskoj uniji vjerojatno svrstali u Zelene.

Borac za ravnopravnost spolova i zaštitu manjina

Za vrijeme njegova mandata vodio je računa o ravnopravnosti spolova i zaštiti manjina, tako da je pri imenovanjima u njegovoj administraciji zastupljenost žena ovisno o vrsti službe bila 35 do 41 posto, a zastupljenost etničkih manjina 25 posto. Poznato je da cijelo vrijeme javnog djelovanja podržava prava LGBT zajednice i za vrijeme svoja dva mandata je nizom zakonodavnih akata stvorio uvjete da neovisno o spolnoj i rodnoj orijentaciji građani Kalifornije budu jednaki u svojim pravima.

Možda te zanima... Što trebaju imati hoteli i apartmani da bi dobili EU Ecolabel? Kolumne

Njegov doprinos zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena je kontinuiran od 2003. godine do današnjih dana. Nizom zakonodavnih izvršnih akata između 2004. i 2006. godine potaknuo je ulaganja u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore te smanjenje emisija iz prometa. Jedna od najpoznatijih mjera bila je „Milijun solarnih krovova“ koja je 2006. godina Kaliforniju postavila kao predvodnika u SAD-u. Ozbiljnu borbu za bolji okoliš Arnold je ostvario usvajanjem zakonskog akta Global WarmingSolutionsAct of 2006 kao prvog zakonodavnoga akta na svijetu koji regulira smanjenje emisija iz svih izvora i uvodi sustav trgovanja emisijama CO2 između Kalifornije i ostalih saveznih država SAD-a i moguće s Europskom unijom.

Još 2008. htio je uvesti zabranu korištenja jednokratnih plastičnih vrećica

Za to je 2007. godine dobio nagradu European Voicecampaigner kao dokazani borac protiv klimatskih promjena, a formalne uvjete mu je omogućilo dvojno državljanstvo. Prepoznao je problem korištenja jednokratnih plastičnih vrećica te je već 2008. i 2010. godine nastojao uvesti u Kaliforniji zakonsku zabranu korištenja laganih plastičnih vrećica. Zbog njegovih naprednih stavova, ali i zakonodavne provedbe, Kalifornija je bila dobar primjer za ambiciozniju okolišnu politiku Europske unije, koja je zaživjela u zakonodavstvu EU poznatom javnom politikom 20-20-20 za 2020. godinu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Odlaskom iz političkog života nakon 2011. godine Arnold ne prestaje podržavati zaštitu okoliša i promociju korištenja obnovljivih izvora. Od četiriju njegovih Hummera, tri koriste alternativna goriva, a na svojoj kući instalirao je solarne kolektore za grijanje vode. U rujnu 2011. godine osnovao je neprofitnu organizaciju R20 –Regije klimatskih akcija, kao koaliciju regionalnih uprava diljem svijeta, privatnih kompanija, nevladinih udruga, akademskih i financijskih institucija.

Glavni govornici Austrian World Summit Arnold Schwarzenegger i Greta Thunberg

Cilj suradnje i potpore više partnera, uključujući Zakladu Leonardo DiCaprio je podupiranje regionalne vlasti širom svijeta za razvoj i financiranje infrastrukturnih projekata s niskom razinom ugljika i otpornih na klimatske promjene na području obnovljivih izvora energije, energetski učinkovite rasvjete i učinkovitog gospodarenja otpadom. Gradovi i regije igraju središnju ulogu u borbi protiv klimatskih promjena i njihovog utjecaja, a lokalni i regionalni akteri su u jedinstvenoj poziciji za provedbu prijelaza na niskougljično zeleno gospodarstvo, pri čemu se prirodni resursi čuvaju, uporaba fosilnih goriva je ograničena, javno zdravlje je zaštićeno i poboljšano, a društva promiču jednakost.

Organizacija R20 organizira međunarodnu manifestaciju Austrian World Summit, koja će po treći put početi 28.5.2019. u Beču, a glavni govornici bit će Arnold Schwarzenegger i Greta Thunberg. I konačno, kada je u lipnju 2018. pod pokroviteljstvom UN-a održan međunarodni izazov protiv korištenja jednokratne plastike, Arnold je snimio video u kojem demonstrira kako u njegovoj kući više nema mjesta jednokratnoj plastici. Svijet bi bio bolje mjesto za život kad bi na njemu živjelo više sadašnjih i bivših političara kao što je Arnold Schwarzenegger. I ako vam se ponekad čini da je vaša borba protiv korištenja jednokratne plastike uzaludna, negdje iza ugla će se pojaviti Arni s poznatim osmjehom i reći: „I toldyouI'dbeback.“

Možda te zanima... Eko savjet tjedna: Pokrenimo trend povratka pletenih košara Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.