Kolumne 15. svibnja 2019.

Što trebaju imati hoteli i apartmani da bi dobili EU Ecolabel?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prije nekoliko dana objavljena je vijest kako je jedan naš hotel u Istri izbacio iz upotrebe plastiku za jednokratnu upotrebu. Čestitam na toj odluci. Nadam se da će u Hrvatskoj imati sve više sljedbenika, jer će to vrlo brzo postati način prepoznatljivosti i brendiranja.

Konkurencija u Europskoj uniji je već u akciji i moramo brzo uhvatiti korak ako želimo zadržati ili privući goste. Međutim, kako da prepoznamo koji hotel ili apartman svoje poslovanje prilagođava zaštiti okoliša?

Tko može aplicirati za oznaku EU Ecolabel?

Svaki turistički smještaj koji svoje poslovanje želi poboljšati smanjenjem negativnog utjecaja na okoliš može aplicirati za oznaku EU Ecolabel.  Odluka Europske komisije 2017/175 оd 25. siječnja 2017. o utvrđivanju mjerila za znak za okoliš EU-a za turistički smještaj sadrži točan popis mjera koje turistički smještaj mora ispuniti za dobivanje te oznake, a jedna od njih je „… mjera smanjenja i odvajanja otpada u pogledu predmeta za jednokratnu uporabu“.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Kako prepoznati da je turistički smještaj koji nema oznaku Ecolabel barem na pravom putu da postane prijatelj okoliša? Danas vjerojatno nećete rezervirati smještaj ako vam nisu dostupne fotografije. A kako slika vrijedi tisuću riječi, krenimo od ulaska u turistički smještaj.

Rashladna vitrina sa sokovima i vodom, naravno u plastičnim bocama ne sluti na dobro. Bolji imaju fontanu na kojoj možete natočiti vodu, a oni napredniji veliku staklenu bocu sa slavinom u kojoj je voda začinjena pravim limunom ili listovima mente. Nakon toga zavirimo u kupaonicu.

Male plastične bočice šampona - veliki minus

Ako na fotografijama uočite police s malim plastičnim bočicama šampona i gela za tuširanje, već su dobili veliki minus. Sljedeći korak na kojem neki padaju su plastične čaše, umjesto staklenih. Oni sa više zvjezdica pokušat će vas neuspješno impresionirati plastičnim četkama za kosu, britvicama, štapićima za uši i plastičnom kapom za tuširanje. Nakon toga pogledajte fotografije na kojima se predstavlja gastronomska ponuda turističkog smještaja.

Jogurt u standardnim plastičnim čašama umjesto u staklenom vrču, marmelada, putar i med u malim plastičnim pakiranjima, pokazuju da uprava ili vlasnik nije svjestan da će samo nakon doručka iza gostiju ostati gomila plastičnog otpada. I odmah je prekršeno prvo pravilo u hijerarhiji gospodarenja otpadom – prevencija, sprečavanje nastanka otpada.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Drugi gubitak je što nije prepoznata i potaknuta lokalna proizvodnja hrane. Ako ste sve ove dobre navike već postigli u svom kućanstvu, siguran sam da nećete odabrati turistički smještaj koji se kosi s vašim ustaljenim običajima. Nažalost, u nekim situacijama ne možemo birati smještaj, ali svi su danas osjetljivi na ocjenjivanje. Svoju poruku izrazite lošim ocjenama i komentarima koji će budućim gostima skrenuti pažnju da nije važan samo pogled na more ili planine nego i u kantu za otpad turističkog smještaja koji ste odabrali.

Možda te zanima... Prvi hrvatski hotel koji je izbacio jednokratnu plastiku: Bravo za Hotel Adriatic u Rovinju! Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.