Eko Miss(ija) bez plastike 10. svibnja 2019.

Prvi hrvatski hotel koji je izbacio jednokratnu plastiku: Bravo za Hotel Adriatic u Rovinju!

Foto: Facebook Hotel Adriatic

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Hotel Adriatic u Rovinju postaje prvi plastic free hotel u Hrvatskoj. Do kraja ove godine Hotel Adriatic će sve plastične predmete za jednokratnu upotrebu zamijeniti alternativnim materijalima. Bravo za Rovinj!

Do lipnja 2019. u ovom lijepom rovinjskom hotelu bi trebali prestati koristiti 80 posto plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu u što spadaju primjerice plastične bočice šampona u hotelskim kupaonicama, boce s napicima, lagane vrećice, kape za tuširanje i jednokratne šalice. 

Možda te zanima... Otok Zlarin postaje prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike Eko

Lovorka Struna ,direktorica Maistrinih Collection hotela je inicijatorica projekta Adriatic za Adriatic koji provodi zajedno s morskom biologinjom Chiarom Fumagalli, a ovim projektom zalažu se za odmor bez plastičnog otpada. U provedbu ove inicijative aktivno su uključeni zaposlenici hotela, dobavljači, partneri te gosti i građani koji svakodnevno uživaju usluge hotela. 

Cilj je u potpunosti izbaciti jednokratnu plastiku

Hotel Adriatic je inače već 2018. počeo s korištenjem zamjenskih papirnatih slamki umjesto plastičnih. Cilj je da se do kraja godine u potpunosti izbaci jednokratna plastika iz uporabe u svim smještajnim i ugostiteljskim jedinicama hotela.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Od 1950-ih proizvedeno je 8,3 milijarde tona plastike čiji utjecaj na okoliš postaje sve teži. Njena rasprostranjenost je tolika da sustavi recikliranja gube korak, a plastika u velikoj mjeri završava u okolišu.  Hotel Adriatic je prepoznao koliki problem za naš okoliš i more predstavlja onečišćenje osobito jednokratnom plastikom te su i oni odlučili dati svoj doprinos borbi protiv plastike i klimatskih promjena.

U Adriaticu imaju plan koristiti isključivo biološka sredstva za čišćenje te podržavati suradnju s dobavljačima čiji se proizvodi (kozmetika, tiskani materijali pa čak i uniforme osoblja) proizvode od prirodnih, bioloških, ekološki prihvatljivih ili recikliranih materijala.

Zastupnici u Europskom parlamentu su 27. ožujka odobrili novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće. Čak 560 zastupnika u Europskom parlamentu glasovalo je za dogovor postignut s ministrima EU-a, 35 ih je bilo protiv i 28 suzdržanih.

Pročitaj kojih 10 najkorištenijih plastičnih predmeta se povlači s tržišta i koje su alternative.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.