Eko Miss(ija) bez plastike 15. veljače 2019.

Eko savjet tjedna: Pokrenimo trend povratka pletenih košara

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad se pokrene bilo kakva rasprava o otpadu, vrlo se rijetko govori o tomu kako promijeniti svakodnevne navike da bismo smanjili nastajanje otpada. Često smo previše okupirani problemima razvrstavanja i odvoženja otpada, a sprječavanje nastajanja otpada koje je na vrhu piramide hijerarhije gospodarenja otpadom pritom ostaje zanemareno.

Mali napor uložen u te promjene brzo će pokazati vidljive rezultate. Ako do sada niste običavali napraviti popis prije nego što krenete u dnevnu ili tjednu kupovinu namirnica, upravo je sada trenutak da ozbiljno počnete o tome razmišljati. Nije važno namjeravate li kupovati u lokalnom dućanu, šoping centru ili na tržnici (što toplo preporučujem), popis će imati veliku ulogu u vašim nastojanjima da smanjite nastajanje otpada.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Prvo će umanjiti vaš stres jer vam se sigurno dogodilo na povratku doma, da ste ipak nešto zaboravili. S popisom će porasti razina zadovoljstva, jer uvijek je naknadno lako nešto na njega ubaciti ako ste to zaboravili doma ili vas je nešto neodoljivo privuklo i morali ste to kupiti.

Međutim,dodatna korist od izrade popisa je da možete predvidjeti vrstu i količinu vrećica koje trebate ponijeti sa sobom u šoping.

Naravno da ćete svom popisu pridružiti neku veću i čvršću plastičnu vrećicu za višekratnu upotrebu (ima ih već s vrlo privlačnim dizajnom), a odmah ćemo vas proglasiti herojem zaštite okoliša, ako je izrađena od reciklirane plastike.

Kako ne želite da se kupljene jabuke druže s krumpirima u istoj vrećici, u tu veliku vrećicu, prema svom popisu za kupovinu ubacite platnene, jutene ili druge plastične vrećice za višekratnu upotrebu.

Možda ste u ovom trenutku spremni i za sljedeći iskorak i čvrstu plastičnu vrećicu zamijenite s pletenom košarom, koje još uvijek možete kupiti na Dolcu i Trešnjevačkom placu. Ako niste iz Zagreba, potražite u svojem okruženju gdje možete kupiti, a možda ih netko potaknut ovim tekstom počne prodavati na Internetu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

To se zove poticanje lokalne ekonomije, pogotovo ako je sve do sada spomenuto proizvedeno negdje regionalno u Hrvatskoj. Ako vam se ne da nositi postoji rješenje na kotačima. Torbe ili kolica na kotačima, imate ih dostupne u raznim veličinama i bojama, fiksne i sklopive, s tri kotača za uspješno svladavanje stepenica, a čak se nude i pletene od rogoza.

Kako kreativci mogu potaknuti kružnu ekonomiju?

Hrabriji se upuštaju u „sam svoj majstor-ica“ rješenja, što odmah potičem jer se promovira kružna ekonomija novom uporabom predmeta koji bi vjerojatno završili u reciklažnom dvorištu. Kad ste se u prvom koraku uspješno oslobodili ovisnosti o besplatnim lakim vrećicama koje se još dijele na tržnici, dolazimo do drugog koraka, a to je kako se osloboditi ovisnosti o jednokratnoj plastičnoj ambalaži. Ako odlazite u šoping centar, drugi korak će biti veliki izazov jer vam tamo na svakom koraku uvaljuju proizvode u plastičnoj, stiropor ili kombiniranoj ambalaži.

 | Author: Foto: INA Foto: Foto: INA

Možda te zanima... Zvona zvone na uzbunu: koje su posljedice ako ne smanjimo upotrebu plastike? Eko

Svoju ovisnost o jednokratnoj plastičnoj ambalaži sigurno možete smanjiti ako barem povremeno počnete kupovati na tržnici. U drugom koraku svojem popisu namirnica i vrećica dodajte i popis posuda.

Možda će vam staklene posude biti preteške za nošenje, ali ima i kvalitetnih plastičnih koje dobro „dihtaju“. Svježi kravlji sir, vrhnje, kiselo zelje, itd., na popis možemo dodavati koliko nam mašta i volumen torbe, košare, vrećice dopušta. Kartonsku ambalažu u kojoj ste kupili jaja nemojte baciti u kantu za recikliranje.

Ponesite je sa sobom na plac i napravite nadopunu ili poklonite svojoj omiljenoj kumici da je ponovo upotrijebi. I na kraju, sretnici će otkriti mljekomat na svojoj tržnici, što će ih možda potaknuti da proizvode kefir i sir u kućnoj radinosti. Ako mislite da je to problem, potražite upute na internetu. Kupovinom namirnica od domaćih OPG-ova dodatno ste pomogli razvoju lokalne ekonomije i možemo vas proglasiti superherojem zaštite okoliša s brončanom zvijezdom – dug je put do zlata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.