Kolumne 18. travnja 2021.

Ispadanje kose - najčešći uzroci i alternativne metode koje pomažu

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ima dana kada se osjećamo tužno, bezvoljno i nezadovoljno. Mi žene brzo reagiramo, odemo do frizera, kupimo neku „krpicu“, ili se nađemo s prijateljicom na kavi pa se napričamo i izbacimo potisnuto nezadovoljstvo.

Muškarci to rješavaju na drugi način, izađu s društvom na nogomet, pivu i naprave analizu političke situacije. Važno je u cijelom tom zemaljskom životu koji nekad djeluje kao „ravna crta“, bez uspona i padova, učiniti nešto što će nas razveseliti.

Kada osjetim poriv da bih nešto mijenjala obično krenem od glave, odnosno kose. Iako sam svjesna kako prvo moram restartati svoj um, a onda krenuti dalje. Uz svakodnevnu meditaciju i kopanju po sebi ipak se ponekad odlučujem za odlazak kod frizera, nije prečesto, ali ipak to u meni probudi osjećaj sreće. Danas mnoge žene ugrađuju ekstenzije, nose perike i vrlo lako mogu mijenjati frizure i svoj imidž. Muškarcima je dostupno presađivanje kose, pa više nitko ne bi trebao imati komplekse zbog ćelavosti.

Uzrok ispadanja kose

Neke osobe vrlo rano počinju gubiti kosu, a uzrok može biti genetika, stres, gljivična infekcija, nedostatka vitamina zatim hormonalni poremećaj, problemi sa štitnjačom ili prečesto bojenje kose. To se često događa i vrlo mladim osobama pa je bitno na vrijeme reagirati i utvrditi uzrok prekomjernog ispadanja kose.

Dom-Uspr Možda te zanima... Negativne misli ostaju u prostoru Kolumne

Bioterapija kao pomoć

Bioenergetskim se tretmanima djeluje na sve razine ljudskog bića. Djeluje se izravno na fizičko tijelo, odnosno na štitnjaču (neovisno o tome je li riječ o hipertireozi, hipotireozi ili o čvorićima koji nisu rijetka pojava). Također se djeluje na energetsko tijelo, tj. na otvaranje i balansiranje čakri, što ujedno potiče vitalnost i elan. U prvom kontaktu obično dijagnosticiram uzrok poremećaja, tako da mogu savjetovat osobu što još treba promijeniti u životu kako bi riješila svoj problem.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Neke žene robuju navici više od drugih pa su time vjerne samo jednoj marki šampona i tipu njege te svakako ne žele promijeniti šampon ili čak zastati na trenutak i razmisliti njeguju li možda cijelo vrijeme svoju kosu na krivi način?

Alopecija

Na tretmane mi ponekad dolaze mlade osobe s problemima alopecije. To je poremećaj gdje nedostaju i po cijeli pramenovi kose, ali uglavnom alopecija je najčešće posljedica jakog stresa ili upalnog procesa u tijelu kojeg je važno što prije dijagnosticirati. Ako postoji problem ispadanja kose, potrebno je popraviti prehrambene navike koje uključuju što kvalitetniju hranu s povećanim unosom ekološki uzgojenog voća i povrća te smanjiti stres.

Možda te zanima... Kako menopauza i hormoni utječu na kožu i kosu? Zdravlje

Za jačanje korijena kose preporučuje se uzimati dnevno dvije žličice prosa. Ono obiluje svim potrebnim vitaminima i mineralima koji su važni za njen bolji rast i izgled.

Poznati i djelotvorni pripravak za kvalitetnu, sjajnu i zdravu kosu je maska koju sami spravljamo:

  • Dobro izmiješaj jedan žumanjak, dodaj veliku žlicu maslinova ulja, malu žličicu čičkova ulja te malu žličicu ricinusova ulja.
  • Smjesu nanosi kistom na isti način kako se nanosi boja za kosu.
  • Prekrij glavu plastičnom folijom i masku drži nekoliko sati, a može i preko noći.
  • Ovu masku je dobro koristiti povremeno.
Inače s duhovnog gledišta kosa je poput kečera, hvatača loše energije. Stoga je preporučljivo prati je barem svaka tri dana, kako bi otklonili negativnu vibraciju koja se uplela u našu kosu.

Kosa kao simbol moći

Kosa simbolizira slobodu, snagu i moć. Nekada se smatralo da je duga kosa znak slobodnog čovjeka, a kratka je značila smanjenje moći, slobode i dostojanstva. Poznata je legenda o Samsonu i Dalili, u kojoj on posjeduje nevjerojatnu snagu, a tajna je ležala u dužini njegove kose.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako razmišljamo o Indijancima uvijek ih zamišljamo s dugom kosom, perjanicom i u ratničkim bojama. Ali, ovaj ponosan narod skriva iza svog izgleda veliku magičnu privlačnost i spiritualnost. Indijanci smatraju da je kosa produžetak njihove snage i moći i da je njen gubitak znak da je Veliki Duh Manitu napustio dotičnog pojedinca. Kada su se pripremali za bitke, Indijanci su dijelove kose ili svu kosu uplitali u pletenice koje su omotavali kožnim trakama i na njih stavljali pero sokola kako ih neprijatelj ne bi mogao uhvatiti za kosu i oduzeti im moć.

Možda te zanima... 5 razloga zašto vam ispada kosa i kako si pomoći Zdravlje

Mnoga istraživanja su pokazala da je kosa produžetak nervnog sistema i smatraju kako su to ekstrasenzorni nervi, vrsta visoko razvijenih „antena“ koje prenose ogromnu količinu informacija moždanim i limfnim sustavom.

Ipak, na nama ostaje da prepoznamo što nas čini jačim, snažnijim i moćnijim. Netko se osjeća bolje s kratkom kosom, dok se drugi bolje osjećaju s dugom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.