Kad je vani vruće, rashladi se osvježavajućom salatom. Salate mogu biti samostalna jela ili izvrsni prilog uz ribu, tofu ili meso. Hranjive su, lagane i pune energije. Bulgur je odličan izbor za pripremu salate jer je neutralnog okusa i lako se kombinira sa raznim vrstama povrća.
Bulgur je žitarica, dobivena od nekoliko vrsta pšenice, najčešće duruma. Dobiva se procesiranjem pšenice – natapanjem, sušenjem/pečenjem pa zatim lomljenjem. Iako se radi o procesiranoj žitarici ona je itekako kvalitetna namirnica koju treba uvrstiti u svoj jelovnik. Procesiranjem se uklanja samo manji dio omotača što čini bulgur cjelovitom žitaricom. Idealna je za svakodnevnu upotrebu jer je priprema brza i jednostavna. Bulgur sadrži visoki udio vlakana pa je posebno pogodan za probavni sustav. Bogat je tiaminom, riboflavinom,vitaminom B6, sadrži nešto kalcija, željeza, magnezija, fosfora, cinka…. ...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...
Recept:
- 1 šalica bulgura
- 2 srednje velike ili 3 manje rajčice
- 1 mladi luk (bijeli i zeleni dio)
- ½ svježeg krastavca
- ½ avokada
- 1 žlica kapara
- Sok od ½ limuna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3-4 lista svježeg bosiljka
- 2-3 lista svježe mente
- Himalajska/ morska sol
- Crni papar
Priprema:
1. Skuhaj bulgur. Na jednu šalicu bulgura dodaj 2 i ½ šalice kipuće posoljene vode, kuhaj na laganoj vatri 15 minuta. Kad je bulgur gotov ocijedi ga od viška tekućine i ohladi.
2. Očisti i nareži luk na kolute. Rajčicu nareži na kockice. Polovicu avokada nareži na kockice. Krastavac nareži na kockice. Sve dodaj ohlađenom bulguru. Ubaci kapare.
3. Iscijedi sok polovice limuna, začini solju i paprom prema želji, dodaj salati.
4. Salatu prelij maslinovim uljem, promiješaju ju.
5. Operi i nareži listiće bosiljka i mente te ukrasi gotovu salatu.
Prema želji možeš ubacivati povrće koje imaš doma. Bulgur je neutralan i dobro podnosi razne vrste voća i povrća.
Dobar tek!