Kesteni su uz bundevu carevi jesen. Kad čujem riječ jesen prvo mi na pamet padne kesten. Obožavam ih pečene, kuhane i na sve moguće načine. Slastice i namazi od kestena su mi već sad godinama omiljene. No kesten su fini u slanoj varijanti, a savršeni su u spoju sa heljdom i gljivama.
Ovaj put sam odlučila napraviti juhu od kestena i moram priznati da me iznenadila. Fina, kremasta, bogatog okusa i baš onako zagrijavajuća za ove hladnije dane. Jesi li ti u ekipi onih koji kestene vole samo na klasičan način ili voliš isprobavati nove kombinacije? Ova juha će te iznenaditi i tvoj jelovnik obogatiti novom zanimljivom i ukusom jesenskom namirnicom.
Obilje minerala
Kesten je namirnica visoke energetske vrijednosti. Idealan je za sve one kojima je potrebna snaga- sportaši, djeca, svi oni koji su izloženi većem fizičkom naporu. Kesten je zapravo idealna obrok prije treninga. Kuhani kesteni za razliku od pečenih imaju manju energetsku vrijednost i bogatiji su mineralima. Kesten sadrži mnogo škroba, vitamina C, ali zato sadrži malo masti. Može se pohvaliti visokim sadržajem minerala, vitamina B skupine, A i C. Bogat je kalcijem, kalijem, fosforom… Prepisuje im se niz ljekovitih svojstava no to ćemo ostaviti za neki drugi put. Idemo sad na recept.
Sastojci za 4 porcije:
- 2 manja luka
- 1 šalica kockica tikvice (ja sam koristila čajot, poznatiju kao meksički krastavac, a ti možeš bilo koju tikvicu)
- 1 i ½ šalica kuhanih oguljenih kestena
- 5-6 šalica povrtnog temeljca
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1 grančica ružmarina
- 2-3 lovorova lista
- 2 lista kadulje
- 1 češanj češnjaka
- 1 velika žlica tamarija
- 1 mala žlica praha sušenih vrganja (po želji)
- Sol i papar
- Maslinovo ulje
Postupak:
Pripremi kestene- zareži svaki kesten i namači ih u vodi 2 sata ne preskači ovaj korak jer će ti kasnije biti lakše oguliti kestene. Kuhaj ih u vreloj vodi 40 min, oguli ih dok su još topli
- Ako si lijena kao ja ima za kupiti na pari kuhane kestene, koji su već očišćeni i spremni za konzumaciju. Ima ih i u našim većim dućanima u odjelu sa zdravom hranom
- Luk očisti i nasjeckaj na sitne kockice
- U loncu zagrij maslinovo ulje i dodaj luk te ga prži do zlato žute boje
- Tikvicu očisti i nareži na manje kockice te dodaj luku.
- Dodaj začine nek lagano zamirišu i sve ostale sastojke.
- Zalij temeljcem i kuhaj 15-20 minuta, ako voliš jako gustu juhu smanji količinu temeljca.
- Kad je tikvica mekana i sve kuhano sa štapnim mikserom ili blenderom izblendaj juhu.
- Dodaj još soli i papra po želji.
- Ukrasi po želji – prepečenim kruhom, slanutkom,sjemenkama….
Dobar tek!