Hrana Hrana kao lijek 20. siječnja 2019.

Savjet stručnjaka: top 4 namirnice za regulaciju ženskih hormona

Kokos_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Uzme li se u obzir ubrzani tempo života kojeg vode mnoge žene, ne čudi što inzulin, estrogen i drugi hormoni mogu "ispasti iz ravnoteže" uzrokujući brojne tegobe, čak i bolesti.

Hormoni su tvari koje tvoje tijelo koristi kao "glasnike" za prijenos informacija. Krvotokom "jure"  do tkiva i stanica i utječu na brojne procese: rast i razvoj,  izmjenu tvari, seksualnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje, osjećaj gladi...

Spolni hormoni uzrokuju debljanje i promjene raspoloženja

Na lučenje hormona utječu brojni čimbenici, a prehrana je tek jedan od njih. Stoga se ne treba zavaravati: iako odgovarajuće namirnice mogu pomoći u smanjenu simptoma neravnoteže hormona, isključivo odgovarajuća prehrana ne može posve riješiti problem, osobito ako osoba živi neurednim i stresnim životom, bez dovoljna sna ili tjelovježbe. 

Patiš li od promjena raspoloženja, neobjašnjivog dobivanja na masi, umora, gubitka libida moguće je da tvoji spolni hormoni nisu u ravnoteži stoga svakako uvrsti sljedeće četiri namirnice, odnosno dodatke prehrani u svoj jelovnik.

Lanene sjemenke

Rijetko koja namirnica obiluje vrijednim tvarima, a da je toliko zanemarena u našoj prehrani poput sjemenki. Svaka vrsta sjemenki donosi svoje pogodnosti, no prvak među njima, barem kada je riječ o ženskom zdravlju, jesu sjemenke lana. Svježe samljevene lanene sjemenke su odličan izvor važne alfa-linolenske kiseline - blagotvorne omega -3 masne kiseline. Mljevene sjemenke lana su i odličan izvor fitoestrogena lignana koji dokazano štiti žene od karcinoma dojke i jajnika, a ujedno ima pozitivan učinak na ovulaciju te produlje trajanje druge polovice ciklusa u kojem dominira hormon progesteron. Koristi toga učinka su mnogostruki: za žene koje pokušavaju zatrudnjeti konzistentna ovulacija povećava šansu za začeće; za žene dobi 35 do 55 godina doprinosi ravnoteži spolnih hormona i umanjuje simptome PMS-a; dok starijim ženama pomaže u ublažavanju simptoma menopauze. Štoviše, pokazalo se da sjemenke lana imaju podjednak učinak u smanjenu neugodnih simptoma menopauze kao i hormonska nadomjesna terapija. Dodatno, analiza 10 studija objavljena 2013. godine u časopisu Integrative Cancer Therapies otkriva potencijalno preventivni učinak lignana iz sjemenki lana protiv karcinoma dojke u žena u menopauzi s visokim rizikom od ove bolesti

Saznaj kako lanene sjemenke pomažu kod akni!

Lan | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Maca prah

Maca (Lepidium meyenii ) je poznata kao "ginseng s Anda", a Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se njenim korijenom više od 2.000 godina. Jeo se pečen, sušen, miješan s mlijekom ili kao sastavni dio brojnih drugih jela. Tradicionalno se vjerovalo da maca jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njenoj nutritivnoj vrijednosti. Djelovanje mace očituje se u povećanju tjelesne kondicije i izdržljivosti, a istraživanjima na životinjama i kliničkim studijama dokazan je njezin doprinos povećanju libida. Dodatno, u brojnim studijama se ističe pozitivan utjecaj mace na ravnotežu hormona u menopauzi. Tako je studija objavljena 2006. godine u časopisu International Journal of Biomedical Sciences utvrdila da maca može potaknuti produkciju estrogena i ublažiti tegobe vezane uz menopauzu (osobito valunge i noćno znojenje). Autori studije su zaključili kako maca nudi prirodnu pomoć ženama u predmenopauzi. Općenito, preporučena doza iznosi 1500 do 3000 mg mace dnevno podijeljeno u 3 doze. Valja napomenuti da studije pokazuju da je doza od 1500 mg jednako učinkovita kao i ona od 3000 mg. Nuspojave nisu poznate, no vrijedi preporuka ne uzimanja visokih doza dulje od 3 mjeseca kontinuirano. 

Pročitaj više o maca prahu i ostaloj super hrani.

Maca-630 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kokosovo ulje

Tjelesne masti utječu na otpuštanje hormona zaslužnih za regulaciju menstrualnog ciklusa, a samim time i ovulacije. Smatra se da je minimalan udio masnog tkiva koji je potreban u organizmu za normalnu ovulaciju 18 posto. Stoga je važno da tvoja prehrana sadrži dovoljno kvalitetnih masnoća. Orašasti plodovi i sjemenke osigurat će ti potrebne masnoće, no pokušaj u svoju prehranu uvrstiti i kokosovo ulje koje će pružiti "materijal" potreban za proizvodnju hormona. Uz kokosovo ulje i avokado može poslužiti kao vrijedan izvor masnoća. 

Pročitaj recenziju kokosovog ulja.

Jaja

U samo 70 kalorija po komadu jaja sadrže više od 11 korisnih nutrijenata. Jadno jaje (ovisno o veličini) osigurava između 4.5  do 6 g proteina, polovica te količine nalazi se u bjelanjku, dok je ostatak u žumanjku. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, vitamina B2, vitamina B6, folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Svi sastojci pridonose zdravom reprodukcijskom sustavu, osobito vitamin B6 koji ima ulogu u regulaciji aktivnosti hormona.

Jaja1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Izbjegavaj BPA

BPA je kemijski spoj koji se koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida. BPA je, u stvari, široko prisutan jer su mnogi proizvodi za svakodnevnu upotrebu načinjeni od polikarbonatne plastike. Stoga je danas kontakt s plastičnim materijalima koji sadrže BPA neizbježan jer se koristi za proizvodnju plastičnih boca za vodu, bočica za djecu, čaša, posuda za čuvanje hrane, plastična pakiranja hrane koja se čuvaju u hladnjacima i zamrzivačima (npr.pakiranje svježeg mesa), zaštitnih presvlaka kod konzervi i limenki (konzervirano povrće, konzervirana gotova jela, limenke pića...) 

Već je prije gotovo 100 godina utvrđeno da BPA u ljudskom organizmu ima estrogena svojstva, odnosno remeti endokrini sustav i oponaša hormone tijela. Upravo zahvaljujući tom svojstvu, BPA je već davno optužen kao mogući uzrok porasta broja hormonski ovisnih karcinoma poput karcinoma dojke i testisa. Budući da još uvijek ne postoji konsenzus jesu li količine BPA koje dnevno unosi prosječan čovjek dovoljne da bi mu naštetile, najbolje je da se rukovodiš  r pravilom opreza i ograničiš upotrebu polikarbonatne plastike u svakodnevnom životu.

Doznaj koja biljka dokazano pomaže kod gubitka kilograma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.