Hrana Analizirali smo 03. veljače 2017.

Zdravstveni razlozi zbog kojih ne bi smjela jesti vruću hranu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tko redovito jede vruću juhu ili pečenje, brže stari i povećava rizik oboljenja od dijabetesa! Ova spoznaja potječe od istraživanja i mjerenja koje su proveli znanstvenici sveučilišta u Leipzigu, Mannheimu, Düsseldorfu u Njemačkoj i Medicinskoj školi u New Yorku.

Jesu li mikrovalne pećnice opasne?

Znanstvenici su utvrdili da se prilikom pretjeranog zagrijavanja hrane uništavaju vitamini, mineralni sastojci, mikroelementi, enzimi i bioaktivne tvari, da se bjelančevine mijenjaju, a aroma-sastojci gube.

Prednosti i nedostaci: Zamrznuta vs. svježa hrana

Razlog prijevremenog starenja organizma

AGE-tvari koje nastaju pri kuhanju na visokim temperaturama, vezuju se u tijelu za proteine, fosfolipide i za materiju DNS (dezoksiribonukleinska kiselina) unutar stanične jezgre i prodiru u najrazličitija tkiva u organizmu. Tamo čine štetu tako što slabe izmjenu tvari između stanica, povećavaju LDL-kolesterol, potiču prijevremenu arterosklerozu i slabe srce i krvotok. To je uvod u prijevremeno starenje organizma.

Kuhanje na pari: da ili ne?

Dobra vijest: Na sveučilištu u Mannheimu su znanstvenici utvrdili da se s vitaminom E, vitaminom B1 i folnom kiselinom kao dodacima hrani, akutni učinci ovog otrova mogu spriječiti. Najvažnije saznanje je da namirnice treba spremati pretežno na niskim temperaturama, bolje je dinstati, kuhati na pari nego ga kuhati u vodi ili peći.

Stir fry – tehnika brzog prženja koja čuva hranjive tvari i savjeti J. Olivera

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.