Ukusni i zdravi čoko kikiriki keksići od integralnog pirova i kokosovog brašna idealna su poslastica za ljetnu sezonu. Umjesto bijelog šećera možeš koristiti kokosov šećer, a kikiriki maslac će im dati dodatnu aromu.
Sastojci za 16 keksa:
- 80 g integralna pirova brašna
- 60 g pirova brašna
- 20 g finog kokosovog brašna
- 40 g kokosovog šećera
- 7 g psyllum ljuskica
- 5 g praška za pecivo
- 120 g kikiriki maslaca
- 50 ml extra djevičanskog kokosovog ulja
- 1 jaje
- mlijeko po potrebi (koristila sam bademovo mlijeko, ali može i drugo prema vlastitom izboru. Ne treba ga puno dodavati, tek toliko da ti olakšta posao miješanja i oblikovanja keksića da tijesto ne bude premrvičasto. Može se dogoditi da mlijeko uopće nije ni potrebno!
Priprema:
Promiješaj sve suhe sastojke u zasebnoj djeli, osim čokolade, a u drugoj mokre bez mlijeka. Mokre sastojke lagano zajedno razradi mikserom ili u multipraktiku.
Postepeno dodaj suhe sastojke u mokre, lagano miksajući ili miješajući ručno. Nastavi sjedinjavati tijesto za keksiće rukama, te dodaj malo mlijeka prema potrebi. Nasjeckaj kockice tamne čokolade te ih umijesi u tijesto. Tijesto ne smije biti premekano već dodaj mlijeka tek toliko da možeš rukama napraviti loptice i onda fino znječiti vrh kako bi dobila široke i velike tanašne kekse. Kekse možeš spljoštiti vilicom.
Keksi se neće puno dizati kod pečenja. Peci ih na 180 C stupnjeva 12-ak minuta. Trebaju se fino zapeći i stvoriti laganu koricu. Izvadi i ohladi malo na rešetci. Čuvaj ih u limenoj ili staklenoj kutiji.
Mariju i njene zdrave recepte možeš pronaći na njezinom blogu Make it Healthy i na Facebooku.
Klikni za neodoljive kuglice od rogača.