Natrij je elektrolit koji je osnovni sastojak soli (NaCl). Dnevna količina natrija koja je organizmu potrebna iznosi oko 1000 mg. Međutim, zabrinjava činjenica kako ljudi u prosjeku unose oko 5000 mg natrija na dan, što otprilike odgovara 10g soli. Stoga je važno podići svijest o opasnostima previsokog unosa soli i slijediti preporuke za smanjenjem unosa
Posljedice visokog unosa soli
U slučaju prevelike količine soli u organizmu javlja se žeđ, posljedično prekomjerno pijenje i zadržavanje vode u organizmu, a to rezultira hipertenzijom, dispnejom zbog viška tekućine u plućima, oticanje nogu, zglobova, raste rizik od plućnog edema, dugoročno dolazi do oštećenja srca (kongestivno srčano zatajenje) i većeg rizika od infarkta miokarda. Glavni znakovi nedostatka Na (soli) su dehidracija i smanjeni krvni tlak.
Preporuke za smanjenje unosa soli
- Kuhaj s vrlo malo ili bez soli. Jedna čajna žličica sadrži otprilike 2.4 g natrija
- Počni obraćati pažnju na deklaracije na proizvodima (koliki je udio natrija u pojedinim namirnicama)
- Umjesto soli koristi druge začine i začinsko bilje poput origana, aromatizirane metvice, kayenskog papra, bosiljka, crvene paprike, currya, kurkume, cimeta
- Jedi što više svježe hrane, koja prirodno sadrži manje soli. Nužno je naviknuti se na prirodan okus hrane
- U većini slučajeva namirnice koje su industrijski prerađene sadrže veću količinu natrija. Umjesto margarina i maslaca koristi maslinovo ulje ili ulje uljane repice
- Kod konzumacije konzerviranih namirnica (poput povrća) potrebno ih je dobro ispirati prije termičke obrade ili konzumacije
- Izbjegavaj namirnice koje su glavni izvori soli: kuhinjska sol, dodaci prehrani (pojačivači okusa – mononatrijev glutaminat), instant juhe, brza hrana
- Sol je jedan od vodećih uzroka žeđanja. Isti učinak mogu imati neki lijekovi. Ukoliko si često žedna (a nemaš šećernu bolest), liječnik bi ti trebao propisati lijek sličnog djelovanja, a da se ublaže nuspojave
Otkrij kako pravilno soliti!