Konzumiranje žitarica od cjelovitog zrna smanjuje rizik od razvoja kroničnih, srčanih te šećerne bolesti. Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišene vrijednosti kolesterola u krvi vodeći faktor rizika.
Svako snižavanje ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola (ili „lošeg“ kolesterola) smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Promjena načina prehrane prva je linija obrane.
Preporuke za pravilnu prehranu naglašavaju važnost konzumiranja žitarica od cjelovitog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj kroničnih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka te šećerne bolesti tipa 2. Pretpostavlja se da su povoljni utjecaji konzumacije žitarica od cjelovitog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim dijelom utemeljeni na djelovanju dijetalnih vlakana.
Od kad ne radim ove tri greške prilikom doručka, mršavim.
Povoljan utjecaj zobi
Iako karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, stručnjaci ističu povoljan utjecaj zobi, žitarice koja je nekoć bila jako popularna u prehrani ljudi, ali čija je proizvodnja posljednjih desetljeća znatno smanjena. Zob je žitarica posebno bogata topljivim i netopljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima.
Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da upravo zob sadrži značajne količine beta-glukana, topljivog dijetnog vlakna kojem se pripisuju povoljni utjecaji na zdravlje. Konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrijednosti serumskih masnoća - LDL kolesterola odnosno ukupnog kolesterola.
Preporučeni unos beta-glukana
Preporučeni unos beta-glukana može se osigurati različitom pripremom zobi i proizvoda koji ga sadrže: zobenih pahuljica i sjeckane zobi, zobenih mekinja te proizvoda koji sadrže različite oblike zobi kao što su žitarice, müsli, kaše, žitne pločice i dr. Topljivi beta-glukan u doticaju s vodom daje viskoznu otopinu koja izaziva osjećaj sitosti.
Povećanje kultiviranja zobi, primjena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrijednosti, kao i komunikacija s potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan utjecaj na povećanje potrošnje ove važne žitarice.
9 razloga zbog kojih bi trebala jesti 3 banane svaki dan.