Hrana Hrana kao lijek 23. studenoga 2016.

Zašto je dobro jesti zob i kako to utječe na zdravlje?

zobena kaša
Foto: Thinkstock Zobena kaša s bobičastim voćem sadrži obilje vlakana
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Konzumiranje žitarica od cjelovitog zrna smanjuje rizik od razvoja kroničnih, srčanih te šećerne bolesti. Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a povišene vrijednosti kolesterola u krvi vodeći faktor rizika.

Svako snižavanje ukupnog serumskog kolesterola i LDL kolesterola (ili „lošeg“ kolesterola) smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Promjena načina prehrane prva je linija obrane.

Preporuke za pravilnu prehranu naglašavaju važnost konzumiranja žitarica od cjelovitog zrna, koje se povezuju sa smanjenjem rizika za razvoj kroničnih bolesti, prije svega kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog tlaka te šećerne bolesti tipa 2. Pretpostavlja se da su povoljni utjecaji konzumacije žitarica od cjelovitog zrna na zdravlje ljudi brojni i velikim dijelom utemeljeni na djelovanju dijetalnih vlakana.

Od kad ne radim ove tri greške prilikom doručka, mršavim.

Povoljan utjecaj zobi

Iako karakteristična prehrana Europljana podrazumijeva jeftinije žitarice poput pšenice, riže i kukuruza, stručnjaci ističu povoljan utjecaj zobi, žitarice koja je nekoć bila jako popularna u prehrani ljudi, ali čija je proizvodnja posljednjih desetljeća znatno smanjena. Zob je žitarica posebno bogata topljivim i netopljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima.

Zob_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da upravo zob sadrži značajne količine beta-glukana, topljivog dijetnog vlakna kojem se pripisuju povoljni utjecaji na zdravlje. Konzumiranje tri ili više grama beta-glukana dnevno dovodi do smanjenja vrijednosti serumskih masnoća - LDL kolesterola odnosno ukupnog kolesterola.

Preporučeni unos beta-glukana

Preporučeni unos beta-glukana može se osigurati različitom pripremom zobi i proizvoda koji ga sadrže: zobenih pahuljica i sjeckane zobi, zobenih mekinja te proizvoda koji sadrže različite oblike zobi kao što su žitarice, müsli, kaše, žitne pločice i dr. Topljivi beta-glukan u doticaju s vodom daje viskoznu otopinu koja izaziva osjećaj sitosti.

Europska komisija je odobrila upotrebu zdravstvenih izjava da beta-glukani doprinose održavanju normalnih vrijednosti kolesterola i to za hranu koja sadrži najmanje gram beta-glukana iz zobi – zobenih mekinja, raži, raženih mekinja ili njihove mješavine u jednoj porciji. Uz to ide i obavijest potrošačima da se povoljni zdravstveni učinci ostvaruju tek dnevnim unosom tri grama beta-glukana, kao i da doprinose smanjenju faktora rizika za razvoj koronarne srčane bolesti ako su zadovoljeni prethodno opisani uvjeti.

Povećanje kultiviranja zobi, primjena novih tehnologija koje čuvaju nutritivna svojstva, transformacija sirovog zrna u ukusne prehrambene proizvode očuvane zdravstvene vrijednosti, kao i komunikacija s potrošačima putem zdravstvenih izjava na deklaracijama proizvoda, mogu imati snažan utjecaj na povećanje potrošnje ove važne žitarice.

9 razloga zbog kojih bi trebala jesti 3 banane svaki dan.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      nino

      Ja još konzumiram i ovo www.facebook.com/ZinzinoHrvatska

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.