Hrana 28. veljače 2018.

Zašto je baš crni čaj dobar za tvoje zdravlje i upute kako ga piti

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Često čujemo kako je zeleni čaj dobar za naše zdravlje, ali što znamo o crnom čaju? Crni čaj potječe od biljke koja se zove Camellia sinensis i ono što ga razlikuje od zelenog čaja je fermentacija.

Kod postupka dobivanja zelenog čaja važno je spriječiti fermentaciju, a kod crnog čaja upravo suprotno…potrebno je postići je. Njegova najpoznatija karakteristika je gorak okus koji nećete zaboraviti, a zbog njega je u Kini i dobio ime crni čaj.

Odličan uz dodatak vanilije, meda ili cimeta

Preporuča se ne konzumirati ga s bilo kakvim aditivima, kao što su šećer ili mlijeko, zato što su glavni sastojci tih proizvoda bjelančevine i ugljikohidrati što može preopteretiti probavni sustav. Ukoliko uistinu želite doživjeli njegov okus, morate ga ispijati bez dodataka, ali ako je njegov okus preintenzivan za vas, možete dodati malo meda, štapić vanilije, limunov sok ili cimet kako bi dobili aromu koja će ublažiti gorak okus.

Crni čaj može pomoći nakupljanju plaka

Njegovim benefitima nema kraja pa tako crni čaj može pomoći protiv nakupljanja plaka i rasta bakterija koje pomažu u formiranju karijesa. Osim oralnog zdravlja, crni čaj pomaže u ispravnom radu srca i krvnih žila, a mali udio kofeina donosi vam dodatnu energiju i mogućnost odvikavanja od kave.

Crni čaj možete koristiti kod dijabetesa tipa 2, glavobolje i bubrežnih kamenaca, a zanimljivo je da je koristan i pri uklanjanju stresa. Ako imate problema s koncentracijom, šalica crnog čaja može pomoći pri poboljšavanju učenja i mentalnih sposobnosti.

Ako ste u potrazi za pravim crnim čajem, jedan možete pronaći u Naturavita asortimanu i isprobati ga u jednim od navedenih kombinacija. Naturavita filter vrećice s aroma omotačem održavaju punoću arome koja će ispuniti vašu prostoriju, a kvalitetu kojom se Naturavita ponosi možete očekivati i u njezinom crnom čaju.

Opustite se i riješite stresa uz šalicu svog Naturavita crnog čaja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.