Hrana 28. travnja 2022.

Zaklinje se da će svaki dan jesti sirovo meso dok ne umre od bakterija

Foto: Instagram Njegov eksperiment traje već 168 dana, a kako kaže želi jesti sirovo meso dok ne umre od bakterija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

John poznatiji na Instagramu kao The Raw Meat Experiment već 168 dana jede samo sirovo meso, a zbog svog eksperimenta skupio je već veliki broj pratitelja.

John je svoju prvu objavu na Instagramu objavio 22. studenog 2021, a objavljuje slike i snimke na kojima jede sirovi odrezak i riblje glave te pije smoothie od sirove govedine. Njegov eksperiment traje već 168 dana, a kako kaže želi "jesti sirovo meso dok ne umre od bakterija". Zanima ga hoće li živjeti još pet ili 500 dana. 

Na svom Instagram profilu skupio je 144 tisuće pratitelja, a svoj eksperiment je započeo iz zdravstvenih razloga. “Kada sam počeo jesti odrezak i jaja za doručak, umjesto peciva i smoothieja, osjećao sam se sito veći dio dana i stabilno, umjesto da dobijem vrtoglavicu od pada šećera u krvi zbog ugljikohidrata i moja bol je počela nestajati”, napisao je. Osim sirove ribe i odreska, jede još i sirovu piletinu, pije žumanjke i sirovo životinjsko mlijeko kao što je devino mlijeko te pije samo "prirodnu" vodu.

Pratitelji su postali zabrinuti

Njegovi pratitelji počinju biti zabrinuti, tvrdeći da su njegove objave postale sve alarmantnije. “Meso je jedina hrana na koju nitko nema loše reakcije, a mrtve životinje su jedina grupa hrane koja ima sve mikronutrijente koji su potrebni čovjeku. Naučio sam puno o prirodi, poljoprivredi, tlu, povijesti, prehrani prateći ljude mesoždere”, napisao je John.

Često mu u komentarima pišu da je lud i da bi trebao piti više vode, a neki smatraju da John ovaj eksperiment radi samo kako bi dobio pažnju. "Drugi se pokušavaju uvjeriti da sam lud kako bi shvatili što radim i da to radim isključivo za pratitelje", smatra John. 

John nije prvi koji se drži sirove mesne prehrane. Reality zvijezda Heidi Montag objavila je u veljači na svom Instagramu snimku kako jede sirovo srce bizona. Weston Rowe iz Nebraske već četiri godine jede sirovo meso i ne planira prestati. Među njima je i mađarska kuharica Nikolett Kiss koja kaže da se nakon konzumiranja sirovog mesa osjeća manje napuhnuto i vidjela je velike fizičke i psihičke promjene.  

Štetne posljedice konzumiranja sirovog mesa

Konzumacija sirovog mesa može dovesti do trovanja hranom, salmonele, E. coli i listerioze. Opći simptomi trovanja hranom su mučnina, osjećaj težine u želucu, bolovi u želucu, povraćanje i proljev. "Za salmonelu je karakteristično što može uz bolove u želucu izazvati i povišenu temperaturu. Kad će se trovanje salmonelom manifestirati, ovisi o fizičkom statusu i imunološkom sistemu te što si jela i pila, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane", rekla je dr. sc. Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize hrane i predmeta opće uporabe u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu.

Esherichiju coli može sadržavati odrezak, ali i rajčica te zelena salata. Simptomi poput vodenasta proljeva najčešće se javljaju od 12 do 20 sati nakon pojedena jela. Iako je E. coli čest uzročnik mokraćnih i probavnih infekcija, njezin patogeni soj EHEC može prouzročiti simptome poput visoke temperature, krvave stolice i hemolitičko-uremičkoga sindroma.

Listerioza je ozbiljna infekcija uzrokovana bakterijom Listeria monocytogenes. Ljudi obično obolijevaju od listerioze nakon što pojedu kontaminiranu hranu, a često je prisutna kod domaćih životinja. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, simptomi listerioze mogu uključivati glavobolju, ukočenost vrata, zbunjenost, gubitak ravnoteže i konvulzije uz groznicu i bolove u mišićima. Osobe s invazivnom listeriozom obično prijavljuju simptome koji počinju 1 do 4 tjedna nakon što su jeli kontaminiranu hranu,a neki su prijavili simptome 70 dana nakon izlaganja ili već istog dana izlaganja. 

Možda te zanima... Simptomi infekcije salmonelom i je li moguće prepoznati zaraženu hranu Zdravlje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.