Ne boj se, u zdravom načinu prehrane ne trebaš se odreći slatkiša. Bez šećera i bijelog brašna možeš napraviti razne kolače, kreme i druge zdrave slastice. Za početak pogledaj foto-recept i nauči pripremati voćni puding u čaju od melise, koji će te nakon ručka opustiti i smanjiti nadutost u želucu
Splitska kuharica Mia Šoškić, voditeljica radionica kuhanja i vlasnica restorana Makrovega, ispričala nam je kako se ljubavprema zdravoj hranikod nje probudila još u srednjoj školi.
Tada si je nabavila makrobiotičku kuharicu i ispekla svoje prve kekse od integralnog brašna. I sve što je od tada spremala kod kuće nosila je na degustaciju cijelom razredu.
Od svoje 18. godine počela je ozbiljnije skupljati "zdrave recepte" i svaki dan ih pripremati zajedno sa suprugom, s kojim i danas recepte iz talijanske, francuske, meksičke, japanske...i drugih kuhinja sprema na zdraviji način.
"Mijenjamo sastojke u tim receptima tako da bijelo brašno zamijenimo integralnim, bijeli šećer medom, sladom od žitarica ili agavinim sirupom", kaže Mia.
Osim u restoranu, svakodnevno kuha za svoju djecu - sina od 10 i kćer od 12 godina - i stalno smišlja neka nova jela, pogotovo slastice bez šećera i bijelog brašna.
Nama je otkrila recept za svoj voćni puding u čaju od melise, to jest matičnjaka, koji smiruje, uspavljuje, ima antivirusni učinak, uklanja nadutost u želucu.
Recept za puding
Sastojci:
- 2 kruške, oguljene i narezane na kockice
- 4 jabuke, oguljene i narezane na kockice
- prstohvat soli
- 7 dl čaja od melise
- 1/2 šalice opranih grožđica
- 2 žlice aru praha (prirodnog zgušnjivača)
- 1 žlica gustina (ili prašak za puding od vanilije)
- 1/2 šalice pečenih samljevenih lješnjaka
- za ukras po želji sojin šlag
Priprema:
Jabuke, kruške i grožđice pirjamo na malo vode s prstohvatom soli 20 minuta. Aru prah i gustin otopimo u malo vode. Jabuke i kruške prelijemo čajem od melise. Smiksamo štapnim mikserom i vratimo na vatru na prokuha. Ukuhamo aru prah i gustin. Neprestano miješajući kuhamo još par minuta. Ulijemo u posudice za puding i ukrasimo pečenim mljevenim lješnjacima. Serviramo toplo.
Ova krema može poslužiti i za kolač. U tom slučaju skuhamo je gušću (s više aru praha i više praška za puding) i prelijemo preko biskvita. Kad se ohladi na nju prelijemo i poravnamo sojin šlag.
Gastro trikovi:
- ako pola sata prije pripreme grožđice natopimo u malo mlake vode s prstohvatom soli, puding će biti još slađi
- ako se odlučimo ukrasiti ovaj puding sojinim šlagom, ne zaboravimo da ga trebamo miksati 5 minuta (poželjno je gledati na sat)