Hrana Hrana kao lijek 20. listopada 2016.

Voće iz bijele skupine može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 50 posto

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bijelo voće i povrće, poput jabuka, kruški, cvjetače, banana i krastavaca, obiluju prehrambenim vlaknima i fitokemikalijom kvercetinom, te smanjuju rizik od moždanog udara za čak 50 posto, pokazalo je nedavno istraživanje.

I drugo, raznobojno povrće štiti od kroničnih bolesti, pa je preporučljivo dnevno pojesti između 7 i 10 serviranja voća i povrća.

Voće i povrće sadrže fitokemikalije koje šitite od bolesti

Poznato je kako voće i povrće sadrži različite pigmente tzv. fitokemikalije koje djeluju antioksidativno i štite te od bolesti. No, što je s bijelim voćem i povrćem? Skriva li ono isto tako zaštitne tvari?

Nizozemski znanstvenici proučavali su utjecaj boje voća i povrća na rizik od moždanog udara. Studija u kojoj je sudjelovao veliki broj ispitanika u razdoblju od 10 godina pokazala je kako bijelo voće poput jabuka i krušaka može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 50 posto.

Jabuka - dobri duh organizma

Četiri skupine voća i povrća prema bojama

Prema studiji objavljenoj u Journal of the American Heart Association, znanstvenici su klasificirali voće i povrće u četiri skupine na temelju boje. U zelenu skupinu spadaju kupus, zelena salata i ostalo tamno zeleno lisnato povrće. U narančastu i žutu skupinu svrstani su citrusi, dok crvenu i ljubičastu skupinu sačinjava uglavnom crveno povrće. Zadnju skupinu bijelog voća i povrća, najvećim dijelom čine kruške i jabuke.

Znanstvenici su otkrili kako unos narančastog i žutog te crvenog i ljubičastog voća i povrća ne ostvaruje nikakav utjecaj na rizik od moždanog udara. Međutim osobe koje nemaju naviku jesti općenito sve vrste voća i povrća imaju 50 posto viši rizik od moždanog udara u usporedbi s osobama koje unose obilje voća i povrća.

Migrena može uzrokovati moždani udar

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Jabuke i kruške su bogate prehrambenim vlaknima i vrstom fitokemikalije koja se naziva kvercetin. U ovu skupinu bijelog voća i povrća svrstavaju se također i cvjetača, banana, krastavac i čičoka.

Valja imati na umu kako raznobojno voće i povrće štiti od drugih kroničnih bolesti i da se preporuča dnevno unositi 7 do 10 serviranja voća i povrća, a jedno serviranje čini voćka srednje veličine, šalica sitnog voća te šalica svježeg ili kuhanog povrća. 

Recepti za zdrave domaće kompote s medom i cimetom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.