Hrana Hrana kao lijek 10. travnja 2017.

Više od 12 tisuća ispitanika potvrdilo: Voće i povrće nas čini sretnijima!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Skupina britanskih i australskih znanstvenika nedavno je došla do zaključka da konzumacija voća i povrća, osim imuniteta, podiže i razinu sreće i općeg zadovoljstva životom. Time je potvrđeno da blagodati zemljinih plodova sežu mnogo dalje od samog fizičkog zdravlja.

Ranije istraživanja su već dokazala vezu između prehrane bogate voćem i povrćem, a siromašne procesuiranim namirnicama i mesom sa smanjenim rizikom pojave depresije.

Ljekoviti maslačak: čisti jetru i tjera proljetni umor

Sreća ravna pronalasku posla

U svojim zaključcima istraživači su donijeli konkretnu usporedbu razine sreće koju ćeš osjetiti. Prema njihovim tvrdnjama, ako izbjegavanje voća i povrća zamijeniš svakodnevnom konzumacijom 8 manjih porcija ovih namirnica, osjetit ćeš promjenu u raspoloženju ravnu sreći koju osjetiš kada dobiješ posao.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trogodišnja studija

Istraživanje je provedeno na više od 12 tisuća ispitanika, koji su tokom 2007, 2009. i 2013. godine vodili dnevnik prehrane i prolazili psihološka testiranja i nadzor. Istraživači su dokazali poboljšanje općeg raspoloženja i stanja duha unutar 2 godine od promjene režima prehrane. Dodatno, sa svakim povećanjem broja dnevnih porcija voća i povrća, rasla je i sreća ispitanika.

Najbolji laksativi iz prirode

"Konzumiranje voća i povrća ima mnogo brži i snažniji utjecaj na naše raspoloženje, nego li na fizičko zdravlje", izjavio je jedan od autora studije, profesor Andrew Oswald.

Osobna motivacija za zdravom prehranom često brzo opada zbog činjenice da su potrebne godine, a nekad i desetljeća, da bi vidjeli zdravstvene benefite svog truda. S druge strane, utjecaj na raspoloženje osjetit ćeš mnogo brže i snažnije.

Sokovi za jačanje i čišćenje organizma

Sami znanstvenici su zaključili da bi njihovo otkriće moglo pomoći potaknuti ljude na zdrav režim prehrane. Iako će jači poticaj biti kratkoročni efekti na raspoloženje, automatski ćeš ulagati i one dugoročne, zdravstvene, prenosi Insider.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.