Hrana Hrana kao lijek 21. rujna 2018.

Veliko istraživanje pokazalo da je zdravo jesti čokoladu, piti pivo i crno vino

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nove studije pokazuju da prehrana koja uključuje čokoladu, crno vino i pivo može biti ključ dugog i zdravog života. Istraživači na Sveučilištu životnih znanosti u Varšavi proveli su istraživanje na 70 tisuća muškaraca i žena čije su životne stilove pomno ispitivali tijekom 16 godina.

Istraživanje je trajalo 16 godina i provedeno je na 70 000 osoba

Istraživanje provedeno na 70 000 osoba i objavljeno u Journal of Internal Medicine uspoređivalo je smrtnost onih koji su slijedili ovakvu prehranu i one koji to nisu. Došli su do rezultata da oni koji redovito konzumiraju voće, povrće, čaj, kavu, orašaste plodove, čokoladu i umjerene količine crnog vina i piva, imaju smanjeni rizik od smrti od bilo kojeg uzroka. Takva konzumacija hrane naziva se protuupalna dijeta.

Možda te zanima... Može li se čokolada koristiti kao prirodan lijek za depresiju? Hrana Možda te zanima... Čokolada dijeta uz koju gubiš onih zadnjih 5 kilograma viška Dijeta

The Independent ističe da su imali 20% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti i 13% manji rizik od smrti uzrokovane nekom vrstom raka. Pušači koji su slijedili takav način prehrane također su zabilježili smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Protuupalna dijeta

"Protuupalna dijeta može biti korisna i za ljude koji pate od raznih zdravstvenih stanja", objasnila je Fran McElwaine, direktorica Britanskog saveza zdravstvenih savjetnika. 

"Budući da je upala korijen najčešćih kroničnih bolesti povezanih s načinom života, uključujući artritis, demenciju, neke vrste raka i kardiovaskularne bolesti, dijeta koja smanjuje upalu može biti dobra stvar", rekla McElwaine za The Independent. 

"Postoji mnogo namirnica koje smanjuju upalu - tamna čokolada, koja je bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih minerala te crveno vino."

Iako je ova studija provedena s velikim brojem ljudi, nutricionistica Rhiannon Lambert upozorava da je neophodno biti oprezan pri shvaćanju prehrambenih savjeta jer nijedan nije prikladan za sve. 

"Važno je zapamtiti da istraživanja nikada neće moći precizno predstavljati svakog ispitanika niti njihove jedinstvene životne stilove", rekla je Lambert: "toliko se čimbenika mora uzeti u obzir. Spavanje, razina aktivnosti, genetika i posao samo su neki od čimbenika koji mogu utjecati na naše zdravlje."

"Prehrana je, naravno, važna komponenta za dobro zdravlje i dugovječnost, ali usredotočenost na hranu kao dobru ili lošu, također ne pomaže", zaključila je Lambert.

Ovdje može saznati kako se hraniti na protuupalnoj dijeti. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.