Hrana Analizirali smo 14. rujna 2018.

Tri savjeta uz koja tjestenina postaje dijetalna namirnica

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tjestenina sadrži vrlo malo masnoća i to svega 1 gram tjestenina bez jaja do 2,5 grama tjestenina s jajima na 100 gr proizvoda. Uz to bogata je vlaknima pa daje veći osjećaj sitosti, a probava je time ubrzanija. Međutim, tjestenina se pretežno sastoji od škroba koji se u našem tijelu pretvara u šećer, odnosno skladišti kao salo, ako se unosi u prevelikim količinama.

Način kuhanja određuje koliko će ti se nakon konzumacije tjestenine povisiti šećer u krvi

Tjestenina kuhana al dente ima niži Glikemijski indeks od one koja su kuha dulje ili se prekuha. Stoga je uvijek uputno slijediti upute proizvođača kako bi se dobilo najbolje od tjestenine. Upravo iz tog razloga, Marodi, naš najveći domaći proizvođač premium suhe      tjestenine, na svojim pakiranjima navodi al dente vrijeme kuhanja za svaki pojedini oblik tjestenine.                                   

Ako je tjestenina ipak iz nekog razloga prekuhana, znanstvenici imaju dobru vijest - postoji način da se smanji broj kalorija u njoj, odnosno da joj se snizi Glikemijski indeks. Sve što treba napraviti je ne jesti je odmah nakon kuhanja, već ohladiti i ponovno zagrijati. To je otkriće zapravo slučajan nalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji Trust Me, I'm a doctor.

U njoj su ispitanicima davali tjesteninu, a nakon toga im mjerili razinu šećera u krvi svakih 15 minuta. Oni koji su jeli svježe skuhanu tjesteninu imali su čak dvostruko veće razine šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine tjestenine koja je prvo bila ohlađena, a potom opet zagrijana.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

"Nakon ponovnog zagrijavanja, škrob u tjestenini se više ponaša kao onaj u grahoricama, bananama ili zobi", rekao je dr. Chris van Tuelleken zaslužan za neobično, no važno otkriće.

Drugim riječima, grijani ostaci ručka ili večere, barem dok je riječ o tjestenini, zdravija su opcija. Naime, tako se smanjuje rizik od dijabetesa, kao i pretilosti.

Biraj tjesteninu srednjeg Glikemijskog indeksa

Glikemijski indeks je mjera koja označava brzinu povišenja glukoze (krvnog šećera) nakon konzumiranja određene namirnice. Svaka namirnica ima svoj glikemijski indeks i namirnice sa visokim glikemijskim indeksom smatraju se nepoželjnima, dok su namirnice sa niskim i srednjim glikemijskim indeksom poželjne.

Glikemijski indeks se smanjuje kako namirnica ima više vlakana i mineralnih tvari te što su namirnice slabije termički obrađene.
Pravilna kombinacija namirnica također je od presudne važnosti. Unosom namirnica niskog glikemijskog indeksa zajedno s onima visokog, smanjuje se ukupni glikemijski indeks pa nije potrebno izbjegavati određene skupine namirnica.
 | Author: Gulliver/Shutterstock/Instagram Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
 
Proteini najmanje povisuju glikemijski indeks (meso, perad, riba, jaja). Ugljikohidrati, posebice jednostavni poput šećera, slatkiša i slastica imaju najviši glikemijski indeks te ih treba izbjegavati. Složeni ugljikohidrati poput žitarica (riža, kukuruz, zob, pšenica) također imaju visok glikemijski indeks stoga se jedu integralne žitarice čija vlakna snižavaju vrijednost glikemijskog indeksa.
 
Stoga, ako želiš uživati u tjestenini bez bojazni od debljanja biraj onu od kvalitetnih žitarica. Marodi tjestenine proizvedene su od  durum pšenice, a durum je latinska riječ za tvrdo. Durum je posebno selekcionirana vrsta, a od tzv. običnih sorata se odlikuje svojom veličinom, tvrdoćom  i što je najvažnije većim sadržajem bjelančevina (30-50% više bjelančevina od obične) te zahvaljujući tome ima i niži Glikemijski indeks.
 
Ne samo što je durum po svom biokemijskom i fiziološkom sastavu drugačiji, nego se on i na poseban način melje. Durum krupica je kao sirovina, zbog svih svojih vrijednih karakteristika znatno skuplja od običnog brašna. Želeći imati vrhunsku kvalitetu, za proizvodnju Marodi domaće tjestenine koristi se pažljivo odabrana i strogo kontrolirana vrhunska durum krupica.

Umak određuje koliko će tjestenina biti kalorična

Kako bi bezbrižno uživala u tjestenini osim izbora kvalitetne tjestenine bitno je i s kojim umakom je kombiniraš. Ako tjestenina ima srednji do visoki Glikemijski indeks bitno je da biraš umak s niskim GI kao što je onaj od povrća i rajčice i dobit ćeš ukusan, zdrav i dijetalan obrok za razliku od kombinacije tjestenine i teških umaka na bazi vrhnja.
 

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.