Pravilnim odabirom kvalitetne tjestenine i zdravih dodataka možeš napraviti idealnu kombinaciju za ljetni, lagani i zdravi obrok, pun okusa i svježine. Pročitaj zašto je dobro odlučiti se za premium tjesteninu u svojim jelima.
Sakrila se ona u loncu s nekim pikantnim umakom od rajčice ili u salati s morskim plodovima, premium tjestenina će uvijek biti dobar izbor za hranjivi obrok, pogotovo ako tražiš izvor energije za trening ili cjelodnevno kupanje.
Kako odabrati premium tjesteninu?
Premium tjesteninu čine dvije ključne stvari:
- radi se od durum pšenice visoke kvalitete
- prilikom proizvodnje se suši postupno (kroz veliki broj sati), na nižim temperaturama, kako bi se najbolje očuvala hranjiva i organoleptička svojstva durum pšenice
Premium tjestenina s jajima je bogata proteinima i zato je odličan izbor za prije i poslije treninga jer će opskrbiti tijelo svim esencijalnim aminokiselinama, a lako je probavljiva pa ako se uzima prije treninga, neće dati onaj osjećaj težine i tromosti dok se izvode vježbe ili kardio aktivnosti. Osim aminokiselina jaje u tjestenini je odličan izvor fosfora, selena, riboflavina, pantotenske kiseline, vitamina B12, A i D. Dobar je izvor željeza, cinka, vitamina B6 i folata. Naš prijedlog za sve koji provode aktivno ljeto su Marodi šurlice s jajima i Marodi fuži s jajima.
Odaberi premium tjesteninu od kvalitetne durum pšenice
Vrlo je bitno odabrati tjesteninu od kvalitetne, strogo probrane durum pšenice, jer proteini koje sadrži imaju veću biološku vrijednost (stupanj u kojoj mjeri će se proteini iz pšenice ugraditi u proteine ljudskog tijela) od proteina iz obične pšenice.
Unutar durum (tvrde) pšenice postoje razlike u smislu količine i kvalitete proteina te se ista može podijeliti na durum pšenicu standardne (11% proteina), visoke (12,5% proteina) i vrhunske (14% proteina) kvalitete.
Durum pšenica ima 30 do 50% više proteina od obične pšenice, a velike je rastezljivosti i kuhanjem se ne razgrađuje te je time pogodnija za pripremu tjestenine od obične pšenice budući je kvalitetna kuhana tjestenina čvrsta, ne lijepi se i gubi malo hranjivih organskih tvari (ugljikohidrata) kuhanjem (za razliku od manje kvalitetne tjestenine kod koje kuhanjem ugljikohidrati odlaze u vodu od kuhanja).
Ima značajno višu razinu karotenoida, organskih pigmenata koji imaju provitaminska i antioksidativna svojstva.
Dodavanjem jaja povećava se proteinski sastav tjestenine – primjerice, udio od 20% jaja, što odgovara dodavanju cca dva jaja u proces proizvodnje jednog 400 g pakiranja tjestenine, podignut će proteinski sastav tjestenine za cca 2%.
Tako primjerice Marodi u proizvodnji svoje tjestenine koristi isključivo durum pšenicu visoke kvalitete, a u proizvodnji tjestenine s jajima 20% svježih jaja (ne jaja u prahu).
Postupnim sušenjem na nižim temperaturama najbolje se čuvaju svi hranjivi sastojci u tjestenini i njezina organoleptička svojstva (prirodan izgled, boja, miris, punoća teksture i okusa).
Tako se primjerice Marodi tjestenina suši minimalno 10 sati, a pojedini zahtjevniji oblici i do 20 sati na temperaturama koje ne prelaze 60°C, za razliku od proizvodnje obične (standardne industrijske) tjestenine gdje se sušenje odvija direktno na proizvodnoj liniji i gdje se na visokim (90°C) ili vrlo visokim temperaturama (iznad 100°C) tjestenina suši u roku od 2 do 3 sata.
Na ovako visokim temperaturama se ugljikohidrati, kao najzastupljenije hranjive tvari sadržane u pšeničnoj krupici, pretvaraju u želatinu i kristaliziraju na površini tjestenine, oštećuju se i drugi hranjivi sastojci kao što je vrlo važna esencijalna aminokiselina lizin te se pogoršava probavljivost tjestenine jer tjestenina nije ravnomjerno i postupno osušena izvana prema unutra, već praktički 'plastificirana' izvana, što znači da iznutra pojedini dijelovi mogu ostati nedovoljno osušeni.
U proizvodnji premium tjestenine na prvome je mjestu tako kvaliteta proizvoda, dok je u standardnoj industrijskoj prioritet brzina proizvodnje.
Stavljanje kvalitete na prvo mjesto je u skladu s tradicijom jer se tako nekada radila domaća tjestenina (u pripremi nekadašnje domaće tjestenine nije se koristila durum pšenica, već obična pšenica, a nedostatak proteina obične pšenice u odnosu na durum pšenicu nadoknađivao se stavljanjem većeg broja jaja), čime bi se maksimalno zadržala nutritivna svojstva i količina energije.
Zaboravi na gladovanje tijekom dijete!
Uklopiti tjesteninu u dio svoje dijete može biti komplicirano, ali i ne mora biti ako se bira premium tjestenina s niskim glikemijskim indeksom, te s puno vitamina, proteina i vlakana. Ona će prije postati saveznik u mršavljenju nego zabranjena namirnica, pogotovo ako se kombinira u mediteranskoj dijeti, idealnoj za ljetne mjesece jer se temelji na puno ribe, zdravih masnoća poput maslinovog ulja, mediteranskih začina, svježeg voća i povrća.
Ljeti se može najlakše iskombinirati sa sezonskim povrćem u slasnoj salati ili u zdravom, laganom desertu s mljevenim makom ili orasima. Idealna je namirnica i na godišnjem odmoru jer nudi pregršt kombinacija za cijelu obitelj ili se može skuhana ponijeti na plažu za izvor energije između kupanja i sunčanja.
Nakon treninga ili cijelog dana na plaži, u kombinaciji s piletinom ili tunom, tjestenina se može pretvoriti u pravu proteinsku bombu koja daje dug osjećaj sitosti. Umjesto kupovnog proteinskog shakea - ovog ljeta skuhaj tjesteninu!
Za optimalan izvor energije i dobar osjećaj, preporučujemo Marodi tjesteninu od visokokvalitetne, pažljivo probrane durum pšenice , a ako želite još više proteina visoke biološke vrijednosti i punoću okusa onda odaberite Marodi tjesteninu napravljenu sa višestruko provjerenim, pasteriziranim svježim jajima.