Sve je više osoba koje iz prehrane izbacuju ugljikohidrate s ciljem da smršave ili održe željenu težinu. Međutim, nije se lako odreći nekih ugljikohidratnih jela, a među njima su i omiljene pizze. Srećom postoje i proteinske verzije pizza, donosimo neke od popularnijih.
Podloga za pizzu od jaja i sira
Ovo je jedna od najjednostavnijih podloga za proteinsku pizzu za koju su potrebne dvije vrste sira, jaja, sol i papar. Nadjev možete napraviti kakav god želite.
Sastojci:
- 150 g sira (bilo koja marka, bitno je da na njemu piše da je posni)
- 25 g tvrdog ili polutvrdog sira po izboru
- 2 jaja
- sol
- papar
- origano
- bosiljak
Priprema: Izmiješati jaja, i sireve te im dodati začine. U protvan staviti papir za pečenje i peći oko 30 minuta na 180 °C (prije pečenja zagrijati pećnicu). Kad se tijesto ispeče izvadite ga iz pećnice i pustite neka se spusti. Zatim na pizzu stavite nadjev kakav želite (rajčicu, sir, gljive, paprike, kukuruz, luk) i vratite natrag u pećnicu i pecite na 220 °C još 15 minuta.
Podloga sa sjemenkama
Podloga za ovu pizzu se sastoji od sjemenki pa vas tijesto donekle može podsjetiti i na neku zdravu verziju krekera.
Sastojci:
- 1 šalica sjemenki sezama
- 1 šalica sjemenki lana
- 1 šalica sjemenki suncokreta
- 1/2 šalice jogurta
- 1/2šalice kokosovog
- žlica maslinovog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat sode bikarbone
Priprema: Sve sastojke izmiksajte u blenderu pa tijesto izlijte i stavi na protvan. Pecite na 170°C oko 20-ak minuta. Zatim stavite na tijesto nadjev kakav želite i pecite sve zajedno još desetak minuta.
Podloga s proteinskim prahom
Sastojci:
- 1/4 šalice proteinskog praha bez mirisa
- 1/4 šalice bezglutenskog brašna
- 1/4 šalice rižinog brašna
- 2 jaja
- malo bademovog mlijeko (samo onoliko koliko je potrebno da se tijesto pretvori u gustu vlažnu smjesu)
Priprema: Stavite u zdjelu sve sastojke i postupno ulijevajte bademove mlijeko dok ne dobijete tijesto. Tijesto stavite na protvan obložen papirom za pečenje i pecite oko osam minuta na 180 stupnjeva C dok se podloga ne ispeče. Stavite sastojke po želji i vratite u pećnicu na još 10 do 12 minuta dok se sir ne rastopi.