Hrana Hrana kao lijek 18. svibnja 2017.

Trebaš razlog da uključiš đumbir u svoju prehranu? Mi ti ih donosimo šest

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dumbir je pronašao svoje mjesto na popisu sastojaka brojnih jela, a često se dodaje i čajevima i smoothiejima. Osim finog okusa, za to su zaslužne i njegove brojne zdravstvene dobrobiti.

Djeluje protuupalno

Ovo je jedno od najpoznatijih djelovanja đumbira. Redovitom konzumacijom upale se smanjuju, zahvaljujući antikosidansima iz đumbira. Antioksidansi također pročišćavaju krv.

Izvor vitamina C

Đumbir pomaže stanicama u borbi protiv slobodnih radikala i potiče povećanu proizvodnju kolagena. Na taj način on doprinosi ljepoti kože, ali i zdravlju svih stanica u tvom tijelu.

Zašto je dobro jesti ukiseljeni đumbir?

Snižava krvni tlak

Činjenica je to u koju su se uvjerile brojne osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka. Redovitom konzumacijom đumbira dolazi do značajnog snižavanja krvnog tlaka, prenosi portal Healthy Builderz.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ako ti okus đumbira baš i ne odgovara, uvijek ga možeš ublažiti medom.

Sadrži kalij

Ovo je posebno korisno onima koji žele poraditi na mišićnoj masi jer đumbir doprinosi razvoju mišića dok istovremeno pruža i proteine. Pomaže i razgradnju ugljikohidrata pa ćeš osjetiti i veću dozu energije.

Stimulira probavu

Đumbir stimulira rad probave, pročišćava crijeva i pomaže u čišćenju organizma od štetnih tvari. Konzumiraj ga ako želiš smršavjeti, ali i općenito kada želiš pročistiti svoju probavu.

Vatreni čaj koji skida kilograme

Doza fosfora

Tvoje kosti i zubi obožavaju fosfor, a njegov odličan izvor je đumbir. Osim toga, ovaj mineral ima važnu ulogu u razgradnji masti i ugljikohidrata.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.