Dumbir je pronašao svoje mjesto na popisu sastojaka brojnih jela, a često se dodaje i čajevima i smoothiejima. Osim finog okusa, za to su zaslužne i njegove brojne zdravstvene dobrobiti.
Djeluje protuupalno
Ovo je jedno od najpoznatijih djelovanja đumbira. Redovitom konzumacijom upale se smanjuju, zahvaljujući antikosidansima iz đumbira. Antioksidansi također pročišćavaju krv.
Izvor vitamina C
Đumbir pomaže stanicama u borbi protiv slobodnih radikala i potiče povećanu proizvodnju kolagena. Na taj način on doprinosi ljepoti kože, ali i zdravlju svih stanica u tvom tijelu.
Zašto je dobro jesti ukiseljeni đumbir?
Snižava krvni tlak
Činjenica je to u koju su se uvjerile brojne osobe koje pate od povišenog krvnog tlaka. Redovitom konzumacijom đumbira dolazi do značajnog snižavanja krvnog tlaka, prenosi portal Healthy Builderz.
Ako ti okus đumbira baš i ne odgovara, uvijek ga možeš ublažiti medom.
Sadrži kalij
Ovo je posebno korisno onima koji žele poraditi na mišićnoj masi jer đumbir doprinosi razvoju mišića dok istovremeno pruža i proteine. Pomaže i razgradnju ugljikohidrata pa ćeš osjetiti i veću dozu energije.
Stimulira probavu
Đumbir stimulira rad probave, pročišćava crijeva i pomaže u čišćenju organizma od štetnih tvari. Konzumiraj ga ako želiš smršavjeti, ali i općenito kada želiš pročistiti svoju probavu.
Vatreni čaj koji skida kilograme
Doza fosfora
Tvoje kosti i zubi obožavaju fosfor, a njegov odličan izvor je đumbir. Osim toga, ovaj mineral ima važnu ulogu u razgradnji masti i ugljikohidrata.