U odnosu na ostale recepte za kolač ili tortu od mrkve ovaj je prilično jednostavan, a obećavajući. U recept se umjesto maslaca stavlja biljno ulje koje mu daje potrebnu vlagu jer ono na sobnoj temperaturi ostaje tekuće dok maslac očvrsne.
Ne portalu delish odakle smo preuzeli ovaj recept također tvrde da biljno ulje kolaču daje nježnost budući da maslac ima određeni postotak vode obično 15 do 20 posto i kada se ta tekućina pomiješa s brašnom, gluten se brže stvara. Biljno ulje s druge strane sadrži 100 % masnoće, što znači manje stvaranja glutena i na kraju, nježniji kolač. To također čini pripremu lakšom jer ne morate otopiti maslac. Ako ne volite grožđice, umjesto njih možete staviti sušene brusnice ili drugo sušeno voće, ali ga izrežite na veličinu grožđica. U kolač odlično idu i orasi, brazilski ili indijski oraščići ili čak pistacije.
Sastojci
Za tijesto:
- 3 šalice brašna
- 1 1/2 žličice soli
- 2 žličice sode bikarbone
- 2 žličice cimeta
- 2 šalice šećera
- 1 1/2 šalice biljnog ulja
- 4 velika jaja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 šalice naribane mrkva
- 1 šalica orašastih plodova, grubo sjeckanih, plus još za garniranje
- 1 šalica grožđica
Za preljev od sira:
- 250 g krem sira
- 1/2 šalica maslaca otopljenog
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- šalica šećera u prahu
Priprema
- Pećnicu zagrijte na 180 ° C i premažite uljem kalup za tortu. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu i cimet.
- U drugoj velikoj zdjeli ručnim mikserom umutite šećer i ulje dok se dobro ne sjedine. Jaja dodajte jedno po jedno, a zatim dodajte vaniliju. Umiješajte suhe sastojke dok se ne sjedine. Umiješajte mrkvu, orahe i grožđice.
- Tijesto ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup. Pecite dok čačkalica umetnuta u sredinu ne postane čista, oko 45 minuta. Ostavite tortu da se hladiti 15 minuta, a zatim je izvadite iz kalupa i pustite da se potpuno ohladi.
- Napravite preljev: U velikoj zdjeli ručnim mikserom umutite krem sir i maslac dok ne postanu glatki. Dodajte vanilin i šećer u prahu i opet mutite dok krema ne postane glatka.
- Tortu premažite preljevom u jednom obilnom sloju ili narežite biskvit na pola i nadjenite u sredini.
- Tortu ukrasite kako želite bombonima od mrkve, čokoladnim jajima, jestivim zečićima, pustite mašti na volju.
Izvor: Delish