Hrana 22. rujna 2014.

Teflonske vs. keramičke tave

Tava2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svatko tko kupuje novo posuđe u kojem će pripremati hranu želi da je ono ispravno i bezopasno. Znanstvenici već dugo raspravljaju o sigurnosti posuđa izrađenog od teflona i keramike, posebice nakon brojnih informacija o tome kako se u proizvodnji ovih dviju vrsta posuđa koriste kancerogeni sastojci. Saznaj koja je ključna razlika u sastavu ovakvog posuđa te je li ono štetno za zdravlje

Dugogodišnje rasprave o odabiru idealnog posuđa, a posebice međusobno medijsko sukobljavanje kompanija koje proizvode posuđe od teflona i keramike, svakoga su od nas potaknule da se zapitamo koliko je priprema hrane u jednoj od ove dvije vrste posuđa štetna za naše zdravlje i okoliš.

Sadrži li teflonska tava opasne sastojke?

Kompanija DuPont koja se smatra jednim od najvećih svjetskih proizvođača i vlasnika patenta teflonskog posuđa, počela je proizvoditi teflon još četrdesetih godina prošlog stoljeća kao materijal kojim se oblažu površine tava i zdjela za kuhanje s namjerom da se spriječi lijepljenje hrane. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) 2005. godine vodila je sudski proces protiv DuPonta jer je kompanija navodno prikrivala rezultate studija koje su upućivale na štetnost perfluorooktanoične kiseline (PFOA), tvari koje se koristi u proizvodnji teflona. Judit Arvay iz mađarskog odjela marketinga DuPonta za Pametnu kunu je izjavila kako su danas DuPontovi proizvodi za kuhanje izrađeni od politetrafluoroetilena (PTFE) s neprianjajućim slojem visoke učinkovitosti, bez sastojaka nekadašnje perfluorooktanoične kiseline (PFOA). 

"DuPont je prestao u svojoj proizvodnji koristiti PFOA te već godinama prodaje proizvode s neprianjajućim slojem, bez korištenja te kiseline u proizvodnji, za razliku od nekih konkurentskih industrija koje su još uvijek u fazi promjene svoje proizvodnje", rekla je Arvay te poručila kako je kuhanje u teflonskim tavama sigurno te temeljito provjereno, a to su potvrdile i Francuska agencija za sigurnost hrane (ANSES) te Europska ustanova za sigurnost hrane (EFSA). "Redovito unaprjeđujemo naše proizvode čineći ih izdržljivijima i dugotrajnijima. Ne želimo ići u smjeru takozvanih keramičkih tava jer smatramo da njihovi sastojci nisu zdravi ni održivi.

Jeste li svjesni da keramičke tave sadrže sloj koji je zapravo otapalo? Teflonske tave koje se već desetljećima koriste za kuhanje imaju premaze temeljene isključivo na vodi", izjavila je te dodala kako kod keramičkog posuđa postoji opasnost od pregrijavanja čime ono postaje krhko i lomljivo, a odlomljeni dijelovi mogu upasti u hranu. "Taj premaz pregori tijekom kuhanja i ostaje u porama, nakon čega mnogi ponovno kuhaju hranu u takvom posuđu", rekla je.

Keramičke tave sa zapaljivim ljepilom?

U Delimanu, brendu Studija Moderne koji trguje s vrhunskim keramičkim posuđem tvrde kako Delimano tave na sadrže ljepilo pošto se keramika nanosi sprejanjem pa tako nema bojazni od bilo kakvog štetnog utjecaja na zdravlje. ''Nano-tehnologija je u slučaju keramike potpuno bezopasna jer samo mijenja agregatno stanje, odnosno omogućuje da keramika koja je po svojoj prirodi kruta tvar postane tekuća kako bi se mogla nanijeti sprejanjem i kako bi se izbjeglo dodavanje bilo kakvog ljepila. Keramika ni u kojem agregatnom stanju nije otrovna niti štetna za organizam i stoga nema razloga za brigu pri korištenju'', tvrdi Snježana Žuk, menadžerica marketinga Studija Moderna.

Delimano keramičke tave proizvode se u Italiji i rezultat su tehnologije razvijene u Njemačkoj. Keramika se redovito podvrgava kontroli te je u suglasnosti s europskim direktivama Directive 2005/31/EC, Regulation EC n. 1935/2004 te Directive 84/500/EEC. ''Weilburger keramika koju koristimo u izradi Delimano tava nositelj je certifikata priznate analitičke kuće LGA (TUv Rheinland). Sva ta dokumentacija potvrđuje da naša keramika ne sadrži nikakve do sad poznate kancerogene materijale'', pojasnila je Žuk. 

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Delimano orijentiran na keramičko posuđe, tvrdi Žuk, jest ''zbog lakog održavanja te zbog toga što se hrana ne lijepi za površinu. Budući da ne zahtijeva upotrebu ulja, ovakvo posuđe omogućuje najzdraviju pripremu hrane koja zadržava svoje nutritivne vrijednosti.'' Sve njihove tave su testirane i podnose temperaturu do 450 stupnjeva.

Što kaže kuhar s dugogodišnjim iskustvom?

"Nemam nikakve posebne preferencije u odabiru keramičkog i teflonskog posuđa", rekao nam je Marijo Čepek, poznati chef zagrebačkog restorana Vinodol i vlasnik gastro konzultantske tvrtke Oblizeki te naglasio kako je sve zapravo samo stvar tehničke pripreme hrane. 

"Godinama jednako koristim posuđe od oba materijala te nikada nisam osjetio razliku u okusu ovisno o posuđu. Bitno je znati da veliki dio takvih glasina proizlazi iz raznih fama te borbi monopola i proizvođača keramičkih i teflonskih tava." Dodao je kako je, ovisno o materijalu, najvažnije znati održavati takvo posuđe. "Treba znati kako se koja treba prati, primjerice u teflonsku tavu se ne smiju stavljati nikakva abrazivna sredstva", zaključio je.

Saznaj što o teflonskom posuđu tvrdi znanstvenik prof. dr. sc. Valerije Vrček.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.