Hrana 09. travnja 2010.

Svjetski dan zdravlja na Cvjetnom trgu

Cvjetni-Cvijece
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Plivinom centru zdravlja na zagrebačkom Cvjetnom trgu, kao i na trgovima u Rijeci, Osijeku i Splitu, u petak su  mnogi građani besplatno izmjerili tlak i razinu šećera u krvi, posavjetovali se s liječnicima ili samo uzeli neke od edukativnih materijala o prevenciji bolesti

Ovu javnozdravstvenu akciju Pliva je organizirala povodom Svjetskog dana zdravlja koji se pod sloganom ''1000 gradova, 1000 života'', ove godine obilježava različitim akcijama širom svijeta u razdoblju od 7. do 11. travnja. U suradnji s Udrugom oboljelih od multiple skleroze i Udrugom za borbu protiv raka dojke Europa Donna Hrvatska, Pliva je također organizirala humanitarnu akciju prodaje cvijeća za pomoć oboljelima.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, ubrzan porast gradskog stanovništva bit će jedan od najvažnijih globalnih zdravstvenih pitanja 21. stoljeća. Polazeći od činjenice da su prevencija, edukacija i prihvaćanje zdravih životnih navika prvi i pravi korak na putu do zdravlja, Pliva već godinama provodi javnozdravstvene akcije u hrvatskim gradovima koje uključuju obavljanje besplatnih pregleda i savjetovanje s liječnicima. Tako je u prošloj godini, u devet hrvatskih gradova Plivin centar zdravlja posjetilo oko 4.500 ljudi.

Zdrave navike - prevencija bolesti

Cilj je ovakvih akcija ukazati na faktore koji loše utječu na zdravlje i potaknuti ljude da usvoje zdravije životne navike. Redoviti pregledi i pravovremena dijagnoza također će omogućiti liječenje bolesti dok su još u ranoj fazi, odnosno spriječiti komplikacije.

Zato poseban značaj imaju kontrole razine šećera u krvi i krvnog tlaka. U Hrvatskoj su bolesti srca i krvnih žila najčešći uzrok smrti, a prema procjenama, od povišenog krvnog tlaka pati trećina građana. A povišeni tlak godinama ne mora izazivati nikakve simptome pa se visoke vrijednosti krvnoga tlaka obično primijete tek kada se manifestiraju oštećenja na srcu, mozgu, bubrezima ili očima.

Ono što svatko može učiniti, a mnogi su to u petak i učinili na hrvatskim gradskim trgovima, je redovito mjeriti krvni tlak te voditi brigu o faktorima rizika koji dovode do povišenog tlaka. Najvažniji rizici su nepravilna prehrana, prekomjerna tjelesna težina, pušenje, stres i nedostatak tjelesne aktivnosti. Neki od simptoma povišenog krvnog tlaka su bol i pritisak u glavi, crvenilo lica, krvarenje iz kapilara u nosu te lakše zamaranje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.