Jaja su ukusan izvor vitamina B, proteina i brojnih drugih hranjivih tvari. Unatoč polemikama oko njihova utjecaja na zdravlje srca, nutricionisti se slažu da su jaja sastavni dio zdrave prehrane. Slijede neke manje poznate, ali zanimljive činjenice o ovoj namirnici.
Žutanjak pozitivno utječe na mozak
Jaja su bogat izvor kolina, vitamina iz B kompleksa koji se veže uz poboljšane neurološke funkcije. Uz to, dokazano je da isti spoj povoljno utječe i na razvoj mozga fetusa, pa se trudnicama svakako isplati uključiti jaja u prehranu.
Savršeni izvor proteina
Jaja su zlatni standard kada je riječ o kvaliteti proteina. Razlog tomu je činjenica da tijelo može razgraditi i iskoristiti sve proteine iz jaja, objasnila je dr. med. Cynthia Sass za shape.com.
10 dobrih razloga zašto je zdravo piti pivo
Starost kokoši je važna
Istraživanja su pokazala da najkvalitetnija jaja dolaze od kokoši u srednjoj dobi, dok je one sasvim mlade i one starije bolje koristiti za meso nego li za proizvodnju jaja.
Što nam govori boja žutanjka?
Boja žutanjka nije izravan indikator kvalitete jaja, već prehrane kokoši koja ga je snijela. Naime, kokoši koje se hrane žitaricama i travom punom karotenoida nesu jaja sa žućim žutanjkom, no to ne znači nužno da su ta jaja hranjivija.
6 razloga zašto trebaš piti crno vino
A boja bjelanjka?
Bjelanjak može biti potpuno proziran ili zamućen, a po tomu možeš odrediti starost jajeta. Bjelanjak svježih jaja je blago zamućen, a starenjem jajeta on postaje bistriji.
Što je sa smeđim i bijelim jajima?
Neka jaja imaju svijetlu, bijelu ljusku, a druga pak tamniju, smeđu. Što to znači? Zapravo ništa. Boja ljuske ovisi o vrsti kokoši koja je snijela jaje i nema nikakve veze s kvalitetom ili starošću.
Zašto je kava dobra za tebe i koliko kave je previše?
Rok trajanja
Ako su pravilno uskladištena, dakle na niskoj temperaturi, jaja mogu trajati i do mjesec dana.