Hrana Hrana kao lijek 04. srpnja 2018.

Što i kako jesti kada se osjećaš umorno?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Apetit se gotovo uvijek poremeti kada si izmorena od nedostatka sna i slično. Kava, nažalost, tu najmanje može pomoći pa je bitno organizam opskrbiti najboljim nutrijentima koji će ti dati energiju za nastaviti dalje.

Ako si imala nešto življu noć, bilo zbog izlaska, ispita, rokova, djece ili ljubimaca, sljedeći ćeš dan imati poteškoće s održavanjem glave da ti ne padne na tipkovnicu i u pokušajima da ne progutaš ekran kompjutera zijevajući. 

Iako se stalno naglašava važnost dobrog sna za zdravlje, što zahtijeva bar sedam do osam sati neprekinutog sna kako bi se organizam pripremio na novi dan, skoro 30% odraslih uspije odspavati manje od šest sati dnevno, prema National Health Interview Survey.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nedovoljnim spavanjem povećava nam se apetit

Kada ne spavaš dovoljno, hormoni koji kontroliraju glad, leptin i grelin, 'podivljaju'. Leptin kontrolira naš osjećaj sitosti i drastično pada njegova razina u tijelu kada smo iscrpljeni, a razine hormona grelin, koji regulira naš osjećaj gladi, naglo se povisuju. 

To znači da smo manje svjesni koliko smo siti, dok nam je glad pojačana, što je 'savršen recept' za prejedanje hranom za kojom žudimo. 

Umjesto da se prepustiš tim željama i 'navališ' na automat s hranom prije pauze, probaj se oduprijeti i odabrati zdravije i efektivnije načine kako povratiti snagu u tijelo.

Ovi će ti savjeti Fitness magazina pomoći u tome.

Jedi manje, učestalije obroke i 'snack'-ove

Jedeš li svaka tri do četiri sata, to će pomoći održavanju stabilne energije. Ciljaj kombinacije koje sadrže proteine i kompleksne ugljikohidrate sa zdravim masnoćama za energetsku bombu. 

Ako si na dijeti s niskim unosnom ugljikohidrata, najbolje je pauzirati ovaj dan - tvoj mozak treba glukozu koja dolazi iz njih. 

Nekoliko zdravih opcija za obroke su:

  • zobene pahuljice s mljevenim lanom, borovnicama i sjeckanim orašidima
  • šnita integralnog tosta s avokadom i jajetom 
  • omlet s povrćem i integralnim tostom ili porcijom voća
  • salata s piletinom, miješanim povrćem i lećom, u dresingu od maslinovog ulja i octa
  • pečena riba s blanširanim zelenim povrćem i pečenim batatom

A za međuobroke:

  • jedno tvrdo kuhano jaje i komad nekog voća
  • povrće i humus ili guacamole
  • neko voće s tvojim najdražim maslacem od orašida
  • 30 grama badema ili oraha i voće
  • 30 grama svježeg sira i 60 g grožđa
  • grčki jogurt s cimetom i bobičastim voćem

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Ni blizu kolačima!

Prerađena hrana i pića koji su puni šećera neće pomoći u povećanju energije. Možda ćeš osjeti kraći nalet energije netom nakon što pojedeš nešto slatko, ali ćeš vrlo uskoro doživjeti drastičan pad energije (eng. sugar crash)

Nažalost, vrlo nas lako privuče slatka i masna hrana kada tražimo izvor energije, umjesto one koja će nam ju u stvarnosti pribaviti, ali probaj se koncentrirati na uravnotežene i zdrave obroke ako želiš da ti se prestani sklapati oči na početku radnog vremena, čiji se kraj čini miljama daleko. 

Možda te zanima... 5 prirodnih načina kako možeš ukloniti umor bez da piješ 3 kave dnevno Hrana Sunce1 Možda te zanima... Najbolje tehnike za uklanjanje kroničnog umora i kako nam može pomoći vatra? Kolumne

Smanji kofein

U ovakvim je situacijama najbolje pametno dozirati količine kofeina. Ujutro popij jednu manju šalicu kave i jednu oko pauze za ručak, ako se bezvoljno 'vučeš' i dalje. Ali - nakon 2 popodne ju sasvim izbaci. Najgore što možeš napraviti je uskratiti si prijeko potreban san i ovu večer. 

Probaj neke alternative za podizanje energije popodne, poput matche ili zelenog čaja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Hidracija, hidracija, hidracija

Umorne stanice su žedne stanice pa im daj ono što im treba kako bi mogle normalno funkcionirati. Pij puno vode, a možeš joj dodati i malo limuna ili limete za dodatno osvježenje. 

Dodata unos vode možeš dobiti i kroz voće i povrće koji su puni vode, poput krastavaca, lubenice, celera i zelene salate. 

Kako je to živjeti uz kronični umor?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.