Ljeti je najbolje jesti svježe voće i povrće koje je uzgajano pod suncem. Ukusne domaće rajčice i niskokalorični patlidžani mogu se iskombinirati na niz načina, a Marinela ti predlaže recept za špagete u finom umaku od patlidžana i rajčica - lagano jelo koje izvlači najbolje iz ove dvije namirnice
Miris svježe ubranih rajčica i okus patlidžana čini ljetno razdoblje posebnim. Voće i povrće uzgajano pod ljetnim suncem ne može ništa zamijeniti stoga uvijek kupuj isključivo sezonske namirnice.
Isprobaj recept za špagete s patlidžanom i rajčicom!
Sastojci za 4 osobe
- 4 veća patlidžana
- 4 veće rajčice (oko 600 g)
- 40 g sira grana padano
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- svježe mljeveni papar
- timijan
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s patlidžanom i rajčicom.
Priprema s guštom- Operi patlidžane, prepolovi ih, napravi "recke" na njima (kao na slici) i stavi na lim za pečenje, na papir za pečenje. Polovice posoli i polij s malo maslinovog ulja i po nekoliko listića timijana na svaku.
- Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva trideset do četrdeset minuta ovisno o veličini patlidžana.
- Kad su patlidžani gotovi odvoji mesni dio od kože i nasjeckaj ga na sitno. Pomiješaj sa vrlo sitno nasjeckanim češnjakom i naribanim sirom grana padanom te nekoliko žlica maslinovog ulja. Po potrebi dodaj još malo soli.
- Rajčice oguli od kože, izvadi koštice te ih nareži na ploške i stavi na nauljeni papir za pečenje. Pospi ih sa malo soli te šećerom u prahu i dodaj nekoliko listića timijana na svaku. Peci u pećnici oko pola sata. Izvadi i nasjeckaj na sitno da dobiješ umak.
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Kad su špageti gotovi pomiješaj ih sa umakom od patlidžana. Dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj tanjure. Na vrh serviraj umak od slatkih crvenih rajčica.
- Uz ovo jelo odgovarati će čaša rose-a sa nešto življim kiselinama.
- Operi patlidžane, prepolovi ih, napravi "recke" na njima (kao na slici) i stavi na lim za pečenje, na papir za pečenje. Polovice posoli i polij s malo maslinovog ulja i po nekoliko listića timijana na svaku.
- Stavi peći u pećnicu na 180 stupnjeva trideset do četrdeset minuta ovisno o veličini patlidžana.
- Kad su patlidžani gotovi odvoji mesni dio od kože i nasjeckaj ga na sitno. Pomiješaj sa vrlo sitno nasjeckanim češnjakom i naribanim sirom grana padanom te nekoliko žlica maslinovog ulja. Po potrebi dodaj još malo soli.
- Rajčice oguli od kože, izvadi koštice te ih nareži na ploške i stavi na nauljeni papir za pečenje. Pospi ih sa malo soli te šećerom u prahu i dodaj nekoliko listića timijana na svaku. Peci u pećnici oko pola sata. Izvadi i nasjeckaj na sitno da dobiješ umak.
- Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
- Kad su špageti gotovi pomiješaj ih sa umakom od patlidžana. Dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj tanjure. Na vrh serviraj umak od slatkih crvenih rajčica.
- Uz ovo jelo odgovarati će čaša rose-a sa nešto življim kiselinama.
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela