Hrana Analizirali smo 01. ožujka 2018.

Smije li se jesti kvinoja na dijeti sa smanjenim unosom ugljikohidrata?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od superhrane do trenda u prehrani kvinoja i dalje stvara problem kod pobornika zdrave prehrane jer ih zanima ima li ova pseudožitarica (jer pripada rodu trava) visoki udio ugljikohidrata poput riže ili kruha. Evo što stručnjaci kažu.

Koliko ugljikohidrata ima u kvinoji?

Pola šalice kvinoje u sebi sadrži oko 20 g ugljikohidrata, vrlo slično riži koja u istoj količini sadrži 22 g, dok dvije šnite integralnog kruha imaju 24 g. Možda te ovo zabrinjava ako si na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata (LHCF, Dukan i sl.), no ne trebaš je izbaciti iz prehrane ni u tom slučaju.

Lori Chong sa Ohio State University Wexner Medical Center napominje za kako je kvinoja odličan izvor vlakana i samim time treba spadati u jelovnike onih koji su na dijetama sa smanjenim unosom ugljikohidrata. Kaže kako je to vrlo bitno kod ovakvih dijeta jer tijelo i dalje treba dobivati zdrave ugljikohidrate koji se mogu pronaći u žitaricama i povrću bogatim vlaknima (cjelovita zrna, grah, leća...).

Na primjer, neko dijetalno piće bez šećera, a samim time i ugljikohidrata se možda čini 'zdravijim' zbog male količine kalorija u sastavu, no ono je daleko lošije za organizam zbog svog kemijskog sastava. 

Kvinoja_ Možda te zanima... Kvinoja idealna za alergičare Hrana Možda te zanima... Zdravo i fino: Zimska salata od ječma, kelja, kvinoje i inćuna Hrana

Odlična i za dijabetičare

Unosom kvinoje tijelo dobiva veliku količinu vlakana (3 g po porciji), što pomaže kontroli razine šećera u krvi. Odličan je izvor magnezija, fosfora, cinka i vitamina B1, B2 i B6.

Kristen Gradney, nutricionistica s Akademije za nutricionizam i dijetetiku preporučuje kvinoju svima koji paze na unos ugljikohidrata te dijabetičarima, a mogu je konzumirati i kao prilog i kao dodatak obroku (npr. kod mesnih okruglica umjesto krušnih mrvica).

Unos ugljikohidrata kroz kvinoju ovisi o tvojoj prehrani, tj. dijeti. Neke osobe unose 35% do 40% kalorija kroz ugljikohidrate, a neki i manje ako se drže plana s vrlo niskim unosom ugljikohidrata, poput ketogene dijete

Ipak, ideš li na slične dijete, najbolje bi bilo posavjetovati se sa stručnjakom - liječnikom ili nutricionistom -kako si ne bi narušila zdravlje, jer nema univerzalne dijete za sve i neće svaka djelovati isto na proces mršavljenja

Probaj i ovo detox varivo od kvinoje i zelene leće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.