Složenac od povrća s umakom od vrhnja i naribane goude može biti odličan prilog, ali i samostalno jelo.
Ako ste u nedoumici što pripremiti za ručak ili večeru, svakako probajte gratinirani krumpir s tikvicama koji može biti odličan prilog, ali i samostalno jelo uz koje je dovoljna tek osvježavajuća salata. Ovo je još jedan dokaz da su jednostavne stvari često i najbolje. Krumpir, tikvice, sir, rajčica, vrhnje, malo ulja i začina i evo sjajne večere ili ručka.
Potrebno je:
- 1000 g tikvica
- 500 g mladog krumpira
- 500 g rajčica
- 150 g goude
- 2 dl vrhnja
- 2 žlice krušnih mrvica
- bosiljak
- peršin
- 2 žlice oštrog brašna
- sol
- 2 žlice ulja
Priprema:
- Kuhajte krumpir u kori i oguljenog ga nasjeckajte na tanke ploške.
- Oguljene tikvice narežite po dužini, uvaljajte u brašno i zapecite na tavici s obje strane.
- Oguljene rajčice sitno nasjeckajte pa pirjajte.
- Nakon 15-ak minuta dodajte krušne mrvice, nasjeckani peršin, bosiljak i sol.
- Na nauljeno dno posude za pečenje stavite malo umaka od rajčica.
- Slažite red prženih tikvica pa red krumpira, dok sve ne potrošite.
- Pritom svaki red prelijte pirjanim rajčicama.
- Završite redom prženih tikvica.
- Zalijte vrhnjem, pospite naribanim sirom i soli te zapecite u pećnici 15-ak minuta na 160°C.
Dobar tek!