Hrana Zdravi recepti 11. travnja 2025.

Složenac od špinata, gljiva i tri vrste sira pogodan i za proteinsku dijetu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pečeno jaje i sir s puno mlijeka ili vrhnja daje nježnu i meku teksturu koja će pomilovati vaše nepce.

U ovom receptu pronaći ćete gljive, špinat i čak tri vrste sira, ali dodavanjem luka i maslina također ne možete pogriješiti! Gljive ne sadržavaju masti i natrij pa su niskokalorične i bez kolesterola. One su također prepune vlakana, vitamina i minerala, dok špinat može smanjiti oksidativni stres, poboljšati zdravlje očiju i pomoći u sprečavanju bolesti srca i raka, prenosi Healthline.

Uz jaja, mlijeko i sireve ovo jelo puno je zdravih nutrijenata i svakako ga trebate staviti na svoj tjedni meni.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci:

  • 230 g svježih gljiva
  • 1/2 žličice mljevenog češnjaka
  • ulje
  • 300 g smrznutog špinata 
  • 4 velika jaja
  • 230 ml mlijeka 
  • 60 g feta sira 
  • 25 g mljevenog parmezana 
  • 60 g zdrobljene mozzarelle
  • sol, papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Istisnite višak vlage iz odmrznutog špinata. Gljive isperite pod vodom kako biste maknuli bilo kakvu prljavštinu ili nečistoće, a zatim ih tanko nasjeckajte. Usitnite češnjak.
  2. Dodajte gljive, češnjak i prstohvat soli i papra na tavu koju ste prethodno nasprejali uljem u spreju. Ako nemate ulje u spreju, stavite malo ulja na papirnati ručnik i prođite rubove tave kako se za njih ne bi ništa zalijepilo.
  3. Gljive i češnjak pirjajte dok gljive ne postanu mekane i sva njihova vlaga ne ispari, oko 5 do 7 minuta.
  4. Okruglu posudu za pečenje nasprejajte također uljem. Na dno posude stavite špinat, koji ste prethodno osušili papirnatim ručnikom. Na vrh špinata stavite prethodno pirjane gljive, a na njih zdrobljenu fetu.
  5. U posudi sa strane umutite jaja, mlijeko i parmezan. Lagano ih začinite paprom. Izlijte smjesu od jaja preko povrća i nadrobljene fete.
  6. Posudu stavite na lim za pečenje kako biste olakšali njen prijenos u i van pećnice. Pustite da se peče 45 do 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno smeđe boje. Izrežite na šest kriški i poslužite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.