Pečeno jaje i sir s puno mlijeka ili vrhnja daje nježnu i meku teksturu koja će pomilovati tvoje nepce.
U ovom receptu pronaći ćeš gljive, špinat i čak tri vrste sira, ali dodavanjem luka i maslina također ne možeš pogriješiti! Gljive ne sadržavaju masti i natrij pa su niskokalorične i bez kolesterola. One su također prepune vlakana, vitamina i minerala, dok špinat može smanjiti oksidativni stres, poboljšati zdravlje očiju i pomoći u sprečavanju bolesti srca i raka, prenosi Healthline.
Uz jaja, mlijeko i sireve ovo jelo puno je zdravih nutrijenata i svakako ga trebaš staviti na svoj tjedni meni.
Sastojci:
- 230 g svježih gljiva
- 1/2 žličice mljevenog češnjaka
- ulje
- 300 g smrznutog špinata
- 4 velika jaja
- 230 ml mlijeka
- 60 g feta sira
- 25 g mljevenog parmezana
- 60 g zdrobljene mozzarelle
- sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Istisni višak vlage iz odmrznutog špinata. Gljive isperi pod vodom kako bi maknula bilo kakvu prljavštinu ili nečistoće, a zatim ih tanko nasjeckaj. Usitni češnjak.
- Dodaj gljive, češnjak i prstohvat soli i papra na tavu koju si prethodno nasprejaj uljem u spreju. Ako nemaš ulje u spreju stavi malo ulja na papirnati ručnik i prođi rubove tave kako se za njih ne bi ništa zalijepilo.
- Gljive i češnjak pirjaj dok gljive ne postanu mekane i sva njihova vlaga ne ispari, oko 5 do 7 minuta.
- Okruglu posudu za pečenje nasprejaj također uljem. Na dno posude stavi špinat, koji si prethodno osušila papirnatim ručnikom. Na vrh špinata stavi prethodno pirjane gljive, a na njih zdrobljenu fetu.
- U posudi sa strane umuti jaja, mlijeko i parmezan. Lagano ih začini paprom. Izlij smjesu od jaja preko povrća i nadrobljene fete.
- Posudu stavite na lim za pečenje kako bi si olakšala njen prijenos u i van pećnice. Pusti da se peče 45 do 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno smeđe boje. Izreži na šest kriški i posluži.