Pečeno jaje i sir s puno mlijeka ili vrhnja daje nježnu i meku teksturu koja će pomilovati vaše nepce.
U ovom receptu pronaći ćete gljive, špinat i čak tri vrste sira, ali dodavanjem luka i maslina također ne možete pogriješiti! Gljive ne sadržavaju masti i natrij pa su niskokalorične i bez kolesterola. One su također prepune vlakana, vitamina i minerala, dok špinat može smanjiti oksidativni stres, poboljšati zdravlje očiju i pomoći u sprečavanju bolesti srca i raka, prenosi Healthline.
Uz jaja, mlijeko i sireve ovo jelo puno je zdravih nutrijenata i svakako ga trebate staviti na svoj tjedni meni.
Sastojci:
- 230 g svježih gljiva
- 1/2 žličice mljevenog češnjaka
- ulje
- 300 g smrznutog špinata
- 4 velika jaja
- 230 ml mlijeka
- 60 g feta sira
- 25 g mljevenog parmezana
- 60 g zdrobljene mozzarelle
- sol, papar
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Istisnite višak vlage iz odmrznutog špinata. Gljive isperite pod vodom kako biste maknuli bilo kakvu prljavštinu ili nečistoće, a zatim ih tanko nasjeckajte. Usitnite češnjak.
- Dodajte gljive, češnjak i prstohvat soli i papra na tavu koju ste prethodno nasprejali uljem u spreju. Ako nemate ulje u spreju, stavite malo ulja na papirnati ručnik i prođite rubove tave kako se za njih ne bi ništa zalijepilo.
- Gljive i češnjak pirjajte dok gljive ne postanu mekane i sva njihova vlaga ne ispari, oko 5 do 7 minuta.
- Okruglu posudu za pečenje nasprejajte također uljem. Na dno posude stavite špinat, koji ste prethodno osušili papirnatim ručnikom. Na vrh špinata stavite prethodno pirjane gljive, a na njih zdrobljenu fetu.
- U posudi sa strane umutite jaja, mlijeko i parmezan. Lagano ih začinite paprom. Izlijte smjesu od jaja preko povrća i nadrobljene fete.
- Posudu stavite na lim za pečenje kako biste olakšali njen prijenos u i van pećnice. Pustite da se peče 45 do 55 minuta ili dok vrh ne postane zlatno smeđe boje. Izrežite na šest kriški i poslužite.