Ovaj čokoladni cheesecake za čiju pripremu ti ne trebaju šećer i pećnica pravi se od orašastih plodova, kakaa, datulja i banana te je njegovo punjenje slatko i kremasto.
Sastojci za bazu:
- 110 g oraha
- 40 g nezaslađenog kakao praha
- 200 g otkoštenih datulja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 360 g indijskog oraščića, namočenog preko noći u hladnoj vodi, potom ocijeđenog
- 1 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 165 g smrznute zrele banane
- 1 žlica limunovog soka
- 3 žlice vode
- prstohvat soli
- 40 g nezaslađenog kakao praha
- 75 g otkoštenih datulja
Priprema:
- Za bazu: U procesoru hrane ili blenderu usitni orahe dok ne dobiješ grube mrvice. Dodaj preostale sastojke i uključi blender ili procesor dok se svi sastojci ne usitne, dobro sjedine te dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
- Pritisni oko 200 g dobivene smjese ravnomjerno u okrugli kalup za torte. Stavi na stranu.
- Za nadjev: Obriši zdjelu procesora za hranu ili očisti blender, a zatim dodaj sastojke za nadjev. Dobro promiješaj, sve dok ne dobiješ glatku smjesu. Okusi smjesu, ovisno o količini slatkoće dodaj više datulja po želji. Izlij dobivenu smjesu u kalup za torte obložen baznom smjesom i uz pomoć žlice ju poravnaj. Prekrij alu folijom i stavi u zamrzivač na 2 do 3 sata.
- Prije posluživanja, izvadi na 10 minuta kako bi kolač malo omekšao, a po želji ga posluži uz kuglicu sladoleda ili svježe voće. Također, posipati ga možeš i kakaom te kokosovim pahuljicama ili prije posluživanja preliti s otopljenom nezaslađenom čokoladom!
U slast!