Hrana Analizirali smo 31. srpnja 2016.

Misliš da je zeleni čaj dobar za zdravlje? Jesi li probala kombuchu?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kombucha je fermentirani čaj koji se konzumira već tisućama godina. Osim što pruža blagodati za zdravlje poput klasičnog čaja, bogata je i probioticima. Također, sadrži i antioksidanse koji pomažu u borbi protiv bakterija i nekoliko vrsta bolesti.

U nastavku vam donosimo sedam znanstveno dokazanih razloga zašto je kombucha dobra za održavanje zdravlja.

  1. Kombucha je izvor probiotika. Za kombuchu se smatra da potječe iz Kine ili Japana, a nastaje dodavanjem posebnih vrsta bakterija, kvasaca i šećera u crni ili zeleni čaj nakon čega se pušta da fermentira tjedan dana ili dulje. Tijekom procesa fermentacije, bakterije i kvasci na površini čaja formiraju nakupinu u obliku gljive zbog čega se kombucha često naziva čajem od gljiva. Spomenuta nakupina je zapravo živuća zajednica bakterija i kvasaca koja se može ponovno koristiti za novu fermentaciju čaja. Fermentacijom nastaje velika količina probiotičkih bakterija koje imaju povoljan utjecaj na zdravlje uključujući utjecaj na probavu, upalne procese kao i na mršavljenje.
  2. Kombucha posjeduje blagodati zelenog čaja. Zeleni čaj smatra se najzdravijim pićem na planeti jer sadrži brojne bioaktivne komponente, poput polifenola, koji u tijelu imaju ulogu moćnih antioksidansa. Kombucha nastala iz zelenog čaja sadrži iste komponente kao i zeleni čaj pa samim time posjeduje i njegove blagodati. Istraživanja su pokazala kako redovito pijenje zelenog čaja može povećati sagorijevanje kalorija, smanjiti nakupine masnog tkiva na trbuhu, poboljšati razine kolesterola i pomoći u kontroli šećera u krvi. Također, neke studije su pokazale da osobe koje redovito piju zeleni čaj imaju smanjeni rizik od razvoja karcinoma prostate, dojke i debelog crijeva.
  3. Kombucha u borbi protiv bakterija. Jedna od glavnih tvari koja nastaje tijekom fermentacije kombuche je octena kiselina koja može eliminirati brojne, potencijalno štetne, bakterije. Kombucha nastala iz crnog ili zelenog čaja posjeduje snažna antibakterijska svojstva, posebice protiv bakterija koje uzrokuju infekcije te protiv kandide.
  4. Kombucha može smanjiiti rizik od srčanih bolesti. U jednom istraživanju, provedenom na štakorima, dokazano je da kombucha može značajno poboljšati markere za LDL i HDL kolesterol, u manje od 30 dana. Također, osobe koje redovito piju zeleni čaj imaju 31% manji rizik za razvoj srčanih bolesti.
  5. Kombucha može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2. Rezultati istraživanja, provedenog na štakorima oboljelima od dijabetesa, pokazali su da kombucha usporava probavu ugljikohidrata, a posljedično smanjuje razinu šećera u krvi. Također, poboljšava i funkciju jetre i bubrega.
  6. Kombucha može pomoći u zaštiti od razvoja karcinoma. Pokazalo se da kombucha, zbog visoke koncentracije polifenola i ostalih antioksidansa, može pomoći u prevenciji rasta i širenja karcinogenih stanica. Zbog toga i nije čudno da osobe koje redovito piju čaj imaju manji rizik od razvoja različitih vrsta karcinoma.
  7. Kombucha je zdrava samo ako je valjano pripremljena. Kombucha je probiotički čaj s mnogo blagodati za zdravlje. Međutim, ako je pripremaš kod kuće, pripremi trebaš pristupiti vrlo pažljivo jer kontaminirana ili prefermentirana kombucha može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Kombucha pripremljena kod kuće može, također, sadržavati i do 3% alkohola.

Koji čaj treba piti prije, a koji poslije treninga?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.