Sataraš je omiljeno i jeftino ljetno jelo. Dobar je kao glavno jelo, ali i kao prilog, ovisno o prilici. Donosimo ti jednostavan recept uz koji ćeš za malo više od pola sata dobiti ukusan i zdrav ručak.
Sastojci:
- 500 g paprika
- 500 g rajčica
- glavica luka
- čajna žlica šećera
- sol
- papar
- povrtna kocka za juhu
- ulje
Priprema:
- Papriku izreži na kockice, a rajčicu oguli i potom izreži na kockice. Nareži luk.
- U tavi zagrij ulje i prvo stavi papriku, kad omekša dodaj rajčicu.
- Stavi povrtnu kocku i pirjaj dok tekućina ne ispari.
- Na kraju dodaj sol i papar.
Prijedlozi za posluživanje
- Prepečeni kruh, ako ti je ostalo starog kruha prepeci ga par minuta u pećnici i zatim na njega stavi sataraš.
- Riža, ako želiš da tvoj ručak bude pravi ljetni što znači da te ne optereti suvišnim kalorijama biraj basmati ili integralnu rižu koje imaju niži Glikemijski indeks i zdravije su od bijele riže.
- Tjestenina, isto vrijedi kao i za rižu, biraj integralnu ili od pirova brašna i probavni sustav će ti biti zahvalan.
- Proso sadrži obilje biljnih vlakana neophodnih za probavu, a ne sadrži gluten.
- Kvinoja sadrži dosta proteina, vlakana, vitamina i željeza. Idealna je za regulaciju probave, jer sadrži netopiva vlakna koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva.