Hrana Hrana kao lijek 08. siječnja 2018.

Sada znamo: Piti vino jednako je korisno kao i vježbati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se kaješ što si za praznike popila koju čašicu više, nemoj jer su znanstvenici sa Sveučilišta Alberta u Kanadi otkrili da je jedna čaša crnog vina ima isti zdravstveni učinak kao i sat vremena provedenih u teretani.

Istraživanjima je potvrđeno da resveratrol koji se nalazi u crnom vinu ima slične učinke kao i vježbanje kada je učinak na zdravlje u pitanju. Resveratrol poboljšava fizičku izdržljivost, povoljno utječe na srce i mišićnu snagu.

Možda te zanima... Crno vino može ti pomoći u liječenju prehlade?! Hrana
Resveratrol je biljni sastojak s antioksidativnim djelovanjem, a njegovi najvažniji prehrambeni izvori su crno vino, grožđe, određeno bobičasto voće i kikiriki. Važno je naglasiti kako je resveratrol uglavnom koncentriran u pokožici i sjemenkama grožđa i bobica.
Resveratrol može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka. Resveratrol ima pozitivan utjecaj na lipidni profil.
Kao moćni antioksidans i protuupalni sastojak, resveratrol pokazuje obećavajuće rezultate u zaštiti moždanih stanica od oštećenja. Istraživanja na životinjama pokazuju kako je resveratrol pomogao u razvoju bolje osjetljivosti na inzulin i borbi protiv pratećih komplikacija dijabetesa. Tako bi u budućnosti osobe s dijabetesom mogle imati koristi od uzimanja resveratrola. Pokazalo se da resveratrol može smanjiti bolove u zglobovima zbog čega pokazuje učinkovitost i u prevenciji oštećenja hrskavice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.