Hrana Hrana kao lijek 4214 prikaza 22. prosinca 2017.

Prefino kuhano vino po receptu nutricionistice

Vino630_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kuhano vino je tradicionalna blagdanska "poslastica" karakteristična za zemlje s hladnim zimama. Riječ je o zaslađenom vinu aromatizirano sokom i koricom citrusa te brojnim začinima.

Slasni napitak je dobar način da se ugriješ i odličan razlog da pozoveš društvo u svoj dom ispunjen neodoljivim mirisima začina. Ipak, kuhano vino može imati značajnu energetsku vrijednost zbog čega ti donosimo zdraviji recept za ovaj obožavani napitak.

Za početak odaberi odgovarajuće vino (od sorti poput caberneta sauvignona ili merlota) solidne kvalitete. Iako ćeš šećerom zamaskirati eventualne mane vina, radije ne biraj najjeftinije primjerke jer što je veća kvaliteta vina to je potrebno manje šećera. Pripremi si i začine koje ćeš koristiti, primjerice štapiće cimeta, klinčiće, zvjezdasti anis te citruse poput slatke naranče ili limuna. Ne zaboravi na šećer, a za što kvalitetniji napitak biraj muscovado šećer koji će osim osebujne arome osigurati i ponešto hranjivih tvari.

Možda te zanima... Kuhano vino s narančom i limunom te nezaobilaznim cimetom Hrana

Jedna naranča na butelju vina

U veliku posudu stavi polovicu vina koju planiraš pripremiti te začine. Kako bi arome bile uravnotežene na svaku butelju vina stavi oko 4-5 blago zgnječenih komuški kardamoma, 1-2 štapića cimeta, par klinčića i 3-4 zvjezdasta anisa. Po želji, možeš eksperimentirati i s drugim začinima poput svježe mljevenog muškatnog oraščića, mahuna vanilije ili lovorov lista. Za dodatnu aromu možeš dodati i svježe začinsko bilje: ružmarin će primjerice pridonijeti Božićnoj atmosferi, a metvica će odlično nadopuniti arome kardamona.

Slatki blagdanski stol bez šećera, saznaj više!

U smjesu vina i začina iscijedi slatku naranču (1 naranča na butelju vina) te dodaj naribanu koricu organske naranče i limuna. Naranča i limun su klasik u pripremi kuhanog vina, no želiš li malo eksperimentirati isprobaj klementine ili mandarine. Svježina i kiselost citrusnog voća prijeko je potrebna da oživi "tešku" slatkoću vina. I za kraj dodaj ¼ šalice muscovado šećera (nerafinirani smeđi šećer, podrijetlom s Mauricijusa) na svaku butelju vina. Ako želiš da tvoje vino ima što veću hranjivu vrijednost polovicu šećera zamijeni medom.

Vino ne smije proključati, samo ga lagano kuhaj

Aromatična smjesa je sada spremna za zagrijavanje na laganoj vatri. Pri zagrijevanju pazi da vino ne provrije već da se lagano krčka 5 do 7 minuta odnosno dok se ne ugusti. Zatim ga makni s izvora topline i umiješaj ostatak vina. Kuhano vino procijedi i serviraj u šalicama. Ako želiš pripremiti bijelo kuhano vino, uz kvalitetnu butelju bijelog vina spari lagane arome vanilije i timijana. Bezalkoholnu verziju, pak, pripremi kombinacijom soka od jabuke, naranče i blagih začina po želji.

I za kraj, svakako pazi na količinu popijenog kuhanog vina – 1 šalica može pružiti blagodati po tvoje zdravlje, no unosom većih količina alkoholnih verzija "brišu" se sva pozitivna svojstva te je velika vjerojatnost da ćeš idući dan dočekati s glavoboljom.

Pomoću alkometra provjeri koliki ti rizik nosi ispijanje alkoholnih pića za zdravlje.

Možda te zanima... Neodoljivi recepti za bijelo i crno kuhano vino plus "vino" za djecu Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.