Slasni napitak je dobar način da se ugriješ i odličan razlog da pozoveš društvo u svoj dom ispunjen neodoljivim mirisima začina. Ipak, kuhano vino može imati značajnu energetsku vrijednost zbog čega ti savjetujemo da rafinirani bijeli šećer zamijeniš nekim zdravim poput muscovado ili brezinog šećera.
Bijelo kuhano vino
Sastojci:
- 2 litre bijelog vina
- 3 naranče
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 8 klinčića
Priprema: Iscijedi sok naranči. Dodaj ga u vino sa šećerom, cimetom i klinčićem. Lagano zagrijavaj do ključanja i smanji vatru. Pusti da lagano kuha još 15 minuta. Posluži vruće.
Crno kuhano vino
Sastojci:
- litra crnog vina
- limun
- 2 štapića cimeta
- 8 klinčića
- 3 žlice šećera
Priprema: Limun nareži na kriške. Zagrij vino sa šećerom i začinima, dodaj limun pa pusti da sve lagano kuha oko pet minuta. Makni s vatre, poklopi lonac s vinom i ostavi da odstoji jedan sat. Prije posluživanja ponovno zagrij.
Bezalkoholno "vino" za djecu
- 500 ml soka od naranče
- 500 ml soka od jabuke
- 4 vrećice voćnog čaja
- korica cimeta
- klinčić
- naranča
- jabuka
- limun
- 8 žlica meda
Priprema: U lonac ulij litru vode, dodaj koricu cimeta, klinčiće i zagrijavaj dok ne zakuha. Ugasi vatru, dodaj vrećice čaja te narezane jabuke i naranče. Nakon deset minuta izvadi vrećice još jednom zagrij sve gotovo do vrenja, dodaj limunov sok i procijedi. Prema želji možeš poslužiti i s komadima voća.
Na kioscima potraži časopis Skuhatćute u kojem ćeš naći više od 125 blagdanskih recepata.