Hrana Hrana kao lijek 16. travnja 2019.

Rotkvice: 5 dobrobiti za zdravlje plus kako ih odabrati i čuvati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Narodna medicina ističe rotkvicu kao namirnicu koja doprinosi obrani od različitih toksina te potiče izlučivanje žuči. Otkrivamo ti koje još zdravstvene prednosti ima rotkvica te kako odabrati najkvalitetniju i kako je ispravno čuvati.

Pozitivni utjecaji koje rotkvice imaju na zdravlje:

  • Štite od raka - postoje znanstveni dokazi da rotkvice uništavaju stanice raka zbog vlakana i vitamina koje sadrži. Studija objavljena 2008. godine u časopisu Bioscience, Biotechnology and Biochemistry ukazuje na pozitivan učinak ekstrakta crvene rotkvice bogate sulforafanom te indol-3-karbinolom, na rizik od razvoja karcinoma. Osobito dobrima pokazale su se kao pomoć u liječenju raka debelog crijeva, bubrega, želuca i usne šupljine.
  • Pročišćavaju dišne putove - djeluju na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, zbog čega se preporučuju osoba koje imaju problema sa začepljenim nosom, čestim upalama sinusa te boluju od astme ili bronhitisa.
Povrće Možda te zanima... Kiselo je zdravo: Super moćna povrtna salata za uskrsni doručak Hrana

 

  • Pospješuju rad probavnog sustava - jedenjem rotkvica stimulira se rad jetre i čisti krv. Vlakna iz rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i reguliraju pražnjenje crijeva pa organizam lakše izbacuje toksine, a posebno se preporučuju osobama koje pate od zatvora.
  • Potiču mršavljenje - rotkvice imaju visok udio vode i vrlo malo kalorija pa su idealne za one koji žele skinuti koji kilogram viška nakupljen tijekom zimskih mjeseci.
  • Umiruju otok i svrbež nakon uboda insekata - sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa. Njihov sok smanjuje bol i oticanje nakon uboda insekta.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

 

Kupnja i skladištenje

"Prilikom kupnje pazi da rotkvice budu čvrste i crvene. Čvrstoća je znak da su svježe ubrane, a kada su meke onda su vjerojatno i gorke. Mogu se čuvati u hladnjaku pet do sedam dana, a važno je da im se odstrani zeleno lišće jer ono uzrokuje stvaranje vlage koja uništava hranjive sastojke", objasnili su iz Vitaminotekinog nutricionističkog tima.

Jednostavna hrskava salata od rotkvica

Sastojci za jednu osobu:

  • 3/4 šalice tanko narezanih rotkvica
  • 4 šalice zelene salate ili više vrsta salate poput matovilca
  • 1/8 čajne žlice soli
  • 1/8 čajne žlice papra
  • 1 žlica limuna
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1/4 šalice Parmezana
Možda te zanima... Mirisna pašteta od dimljenog lososa s rotkvicama Hrana

Priprema:

  • stavi salatu i rotkvice u zdjelu,
  • polij maslinovim uljem i limunovim sokom,
  • posoli,
  • popapri,
  • pospi s Parmezanom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.