Neizostavni dio tradicionalnog doručka su svakako rotkvice i luk, a mi ti donosimo ideju kako pripremiti ukiseljenu salatu koja će oduševiti sve tvoje ukućane!
Povrće je poželjna namirnica svakog obroka, a naročito blagdanskog uskrsnog doručka ili ručka. Kako bi unijela malu promjenu u uskrsnu trpezu, donosimo ti recept za proljetno, kratko kiseljeno povrće.
Brzo kiseljenje povrća uopće nije komplicirano, traje makismalno sat vremena, a jelima može donjeti jednu potpuno novu okusnu notu. Priprema je jednostavna - u teglicu ubacite ocat po želji, pripremite začine koje uključuju papar u zrnu, kopar, ružmarin ili tamjan.
Povrće koje je pogodno za brzo kiseljenje uključuje luk, tikvice, mrku, krastavce, cherry rajčice, rotkvice i čili papričice.
Brzo kiselo povrće - sastojci:
- 1 vezica rotkvica s lišćem
- 1 vezica mladog luka
- oko 2 žlice umeboshi octa ili octa po želji
Brzo kiselo povrće - priprema:
Očisti i nareži mladi luk i rotkvice, začini ih octom pa stavi u prešu za kiseljenje. Možeš staviti i u posudu pa poklopiti tanjurom ili drugom posudom iste veličine i stavite odozgo neki uteg (boca puna vode ili teški predmet).
Ostavi da odstoji barem pola sata. Posluži kao dio uskrsnog doručka, kao nadjev na pizzi, kao salatu uz ručak, u sendviču i sl.
Dobar tek i sretan Uskrs!
Recept i fotografija preuzeti iz kuharice Fermentirano, Maje Kefeček. Planetopija.