Marinela jako voli poriluk i često ga koristi u svojoj kuhinji, a osobito u jesen i zimu. Poriluk se može kuhati, peći, dodavati u temeljce, a mladi poriluk se može i sitno nasjeckati i koristiti sirov u salatama kao zamjena za mladi luk. Marinela je ovaj put odlučila pripremiti ukusni rižoto s porilukom
Poriluk je odličan izvor kalija i željeza. Najjaču aromu imaju listovi u sredini. Zeleni dio lišća je jestiv, ali je tvrđi nego bijeli korjenasti dio poriluka i okus mu je nešto manje na luk, više je sličan zelju. Rižoto od poriluka je jelo koje jako često spremam preko tjedna kad nemam vremena. Jelo zajedno s pripremom je gotovo za oko pola sata.
Rižoto s porilukom
Sastojci za 2 osobe:
- 2 g veća poriluka
- 150 g riže arborio
- 30 g grana padano sira
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 1 žlica putra
- Svježi vlasac
Za povrtni temeljac za rižoto:
- 1 korijen peršina
- 1 luk
- 1 mrkva
Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti rižot s porilukom!
Priprema s guštom- Stavi kuhati temeljac. U oko 2  litre vode kuhaj mrkvu, luk i 
peršin. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše 
slan.  Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
 
- Odreži tvrde dijelove poriluka. Zareži ga nožem po dužini do 
polovice (do srži) i polako isperi ako ima zemlje među slojevima. 
Posuši kuhinjskim papirom.
 
- Poriluk nareži na ploške debljine oko 3 mm.
 
- Na četiri jušne žlice maslinovog ulja dinstaj poriluk na laganoj 
vatri oko osam do deset minuta dok ne uvene i postane mekan. Dodaj mu 
malo soli i po potrebi ako se počne lijepiti za tavu, a nije još omekšao
 i nekoliko žlica vode i distaj dok voda ne ispari.
 
- Kad radiš  rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku 
kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri,  a dok je pripremaš 
za serviranje, ona se od akumulirane topline može prekuhati!  
 
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni 
temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj. 
 
- Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
 
- Kad je riža napola kuhana dodaj poriluk u rižu i sve dobo promiješaj. 
 
- Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. 
 
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući. 
 
- Nasjeckaj na sitno malo svježeg vlasca i pospi po rižotu.
 
- Serviraj odmah. Dobar tek.
 
- Stavi kuhati temeljac. U oko 2  litre vode kuhaj mrkvu, luk i 
peršin. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše 
slan.  Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
 
- Odreži tvrde dijelove poriluka. Zareži ga nožem po dužini do 
polovice (do srži) i polako isperi ako ima zemlje među slojevima. 
Posuši kuhinjskim papirom.
 
- Poriluk nareži na ploške debljine oko 3 mm.
 
- Na četiri jušne žlice maslinovog ulja dinstaj poriluk na laganoj 
vatri oko osam do deset minuta dok ne uvene i postane mekan. Dodaj mu 
malo soli i po potrebi ako se počne lijepiti za tavu, a nije još omekšao
 i nekoliko žlica vode i distaj dok voda ne ispari.
 
- Kad radiš  rižoto uvijek pazi da ostane al dente po završetku 
kuhanja jer i kasnije kad riža više nije na vatri,  a dok je pripremaš 
za serviranje, ona se od akumulirane topline može prekuhati!  
 
- Na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni 
temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj. 
 
- Temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli i papra po želji.
 
- Kad je riža napola kuhana dodaj poriluk u rižu i sve dobo promiješaj. 
 
- Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. 
 
- Kad je rižoto al dente dodaj jednu žlicu putra i postepeno dodaj grana padano sir neprestano miješajući. 
 
- Nasjeckaj na sitno malo svježeg vlasca i pospi po rižotu.
 
- Serviraj odmah. Dobar tek.
 
Zdravo guštaj!
Tvoja Marinela
 
        
     
        
     
        
     
        
    